Държавната „Марица Изток 2" ще продава ток на регулирания пазар

Държавната „Марица Изток 2" ще продава ток на регулирания пазар

Мярката е временна за период от една година

Служебният министърът на енергетиката Андрей Живков подписа заповед, според която ТЕЦ „Марица Изток 2" ще разполага с обща годишна квота за производство на електроенергия в размер на 1 млн. MWh за следващия регулаторен период 1 юли 2021 г. - 30 юни 2022 г. Това съобщават от пресцентъра на Министерството на енергетиката. Заповедта е мотивирана от решение на Народното събрание от 31 януари 2020 г., което задължава Министерския съвет да предприеме всички необходими мерки, за да не се допусне прекратяване или ограничаване на производствения капацитет на въглищните топлоелектрически централи от групата на Български енергиен холдинг.    

Съгласно постъпилите в министерството становища от изпълнителните директори на Национална електрическа компания и Електроенергиен системен оператор относно необходимостта от гарантиране на надеждната работа, сигурността и устойчивостта на електроенергийната система на страната, има необходимост от поддържане на работоспособността на ТЕЦ „Марица Изток 2". Определянето на годишна квота за топлоелектрическата централа е в отговор на тази необходимост.  

Това е краткосрочна мярка, посочват в съобщението си от министерството. С нея се гарантира работата на ТЕЦ-а в следващия едногодишен период и се осигурява плавна трансформация с оглед екологичните изисквания и икономическите реалности. 

От МЕ предвиждат преходът към по-екологични производства в комплекса „Марица Изток" да се случи плавно и без социален стрес, чрез използване на различни инструменти, предоставени от Европейската комисия - Националния план за възстановяване и устойчивост, фонда за справедлив преход и др.  

Предстои да се разбере как този ход ще се отрази на цената на тока за бита, който се предвижда да се повиши средно с 3 на сто от 1 юли. 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: