Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана

Юлиан Попов: Енергийната стратегия по всяка вероятност ще бъде пренаписана Снимка: БНР

Нужен е откровен разговор за състоянието на сектора, отбеляза експертът.

Много е важно какво ще кажат хората за закриването на индустриите, които ползват въглища у нас, защото бъдещето на региона зависи в много голяма степен от съгласието между експертната общност, местната власт, централните институции и енергийните компании. Това коментира за БНР експертът Юлиан Попов, бивш служебен министър на екологията. Това е един комплексен процес, в който всички трябва да участват, добави той.

В контекста на проблемите, които имат „Марица Изток 2“ и въглищната индустрия, предоставеният от Българския енергиен холдинг дългосрочен заем от 50 милиона е глътка въздух за зимата, каза още експертът. „Не е решение. Това са средства, за да може да преминем през зимата и след това ще мислим. Тази нагласа „след това ще мислим“ е много вредна, да не кажа пагубна, защото много отдавна трябваше да започне планиране на целия енергиен преход и на региона. Регионът има великолепен потенциал, но за да се развие той, трябва да бъдем откровени и ясни за това в какво състояние е секторът", отбеляза той и подчерта, че откровеният разговор започва едва сега, а е трябвало да започне преди пет или десет години. 

Целият енергиен сектор и индустрията се променят с много голяма скорост и ако на тази промяна не се реагира с политическа и индустриална промяна, тогава целият регион ще изтлее, подчерта Юлиан Попов. В тази ситуация той открои значимостта на местните власти като инициатор на регионалните стратегически проекти, тъй като компаниите не функционират самостоятелно, а тяхната работа и съществуване имат социални измерения и от тях зависи много. 

„Първото, което трябва да се направи, е откровен разговор в какво състояние се намира секторът в България, в Европа и по света. После в какво състояние се намират пазарите. Много често казваме – някой ни казва да затворим въглищната индустрия. Никой не ни казва да затваряме въглищната индустрия. Тя се намира в пазарна ситуация, в която издържа едва-едва и все по-трудно. Това са пазарни механизми в отворен европейски енергиен пазар.“

Трябва да се проучи потенциалът за енергийни и неенергийни индустриални инвестиции в региона, който е огромен, но не може да се реализира без консенсус, посочи Попов. По думите му, енергийните дружества имат енергия за промяна, но засега е проблематично, че те не поемат инициативата. „И, разбира се, всичко това трябва да бъде подкрепено от централната власт, която сякаш гледа да не си навлича още една беля на главата.“

Енергийната стратегия получи вече предостатъчно критики от всички възможни посоки. Това е стратегия, която не е съобразена с развитието на технологиите и пазара, смята Юлиан Попов. Той прогнозира, че „по всяка вероятност тя ще бъде пренаписана“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: