Най-мощната магнитна буря от 20 години насам удари Земята (допълнена)

Най-мощната магнитна буря от 20 години насам удари Земята (допълнена) Снимка: lenta.ru

За първи път от 2003 г. Националната метеорологична служба на САЩ днес повиши оценката си за силата на геомагнитната буря, достигнала Земята, определяйки максимално ниво G5

Регистриран е нов слънчев удар на Земята

Регистриран е нов слънчев удар на Земята. Пикът настъпи в 12 часа време. Според някои данни най-малко 6 големи масови изхвърляния са се отправили към Земята. Четири от тях вече са достигнали планетата. Магнитната буря е на ниво G4+ повече от 15 часа. Текущата стойност е G4.7 (Kp=8.66), което е само с 0.3 точки под максималното ниво на G5. Междинни пикове досега са достигани през нощта между 1 и 5 часа , когато вариациите в магнитното поле на Земята достигнаха ниво G5 за първи път от 2005 г. насам.

Скоростта на слънчевия вятър в момента остава около 700 km/s, което е почти 2 пъти по-високо от средните стойности. Полярните сияния в западното полукълбо се наблюдават в момента в цяла Канада, чак до южната граница. Северните щати на САЩ също са в зоната на полярното сияние.  

 

Учените класират силата на магнитните бури по петстепенна скала, започвайки от най-слабите нива G1 и G2, които нямат почти никакъв ефект върху електрическата мрежа. По-силните бури от ниво G3 могат да засегнат енергийните системи и да причинят прекъсвания в сателитната навигация и радиокомуникациите. Ниво на магнитна буря G4 допуска мащабни проблеми с електрическата мрежа, сателитите и радиосигналите, докато при ниво G5 това е почти неизбежно

Вчера Руският институт по приложна физика отбеляза ниво на магнитна буря G4. На 24 март 2024 г. е регистрирана магнитна буря от ниво G3, предвещаваща появата на полярни сияния над Санкт Петербург и Москва. За полярни сияния в петък през нощта съобщават от Великобритания и Ирландия, като според метеоролозите небесните спектакли ще се повторят и тази нощ. Макар и не така характерно, живописното природно светлинно шоу е озарило и София

Northern Lights visible from Bulgaria - Българска национална телевизия
Северно сияние над София, снимка - БНР

От началото на май учените са регистрирали повече от 20 мощни слънчеви изригвания. Първото, регистрирано на 3 май, е придружено от магнитна буря клас G3. На 5 май са регистрирани 7 силни слънчеви изригвания, две от които от най-висок клас Х, според петстепенната класация (A, B, C, M и X). На 8 май следват нови 15 изригвания, като две отново са от най-висок клас. 

Според експерти, днес следобед бурята ще достигне апогея си, така че учени от цял свят предупреждават за смущения в електропреносната мрежа и сателитните комуникации, както и за възможни здравни проблеми. 

По въпроса за въздействието на геомагнитните бури върху човешкия организъм учените нямат единно становище. Според някои, явлението не се отразява сериозно върху живите организми и научни аргументи за евентуалните негативни ефекти действително не винаги са налице. Приема се, че пилотите, летящи на голяма надморска височина могат да почувстват известно неразположение, но не от засиленото магнитно поле, а заради по-активната слънчева радиация. 

Метеоролози обаче смятат, че човешкия организъм реагира на магнитните бури, което се изрязава във влошаване на здравния статус не само по време на самата буря, но и в дните преди и след нея. 

Според ендокринолози, в периодите на геомагнитни бури често се наблюдава главоболие, лабилно кръвно налягане, раздразнителност и обостряне на симптомите на хронични заболявания. В тази връзка лекарите напомнят, че всички, които приемат редовно лекарства, не трябва да променят режима на прием в периоди на магнитни бури. 

Според природолечители, симптомите могат да се облекчат с ароматни билкови чайове, масажи, йога и медитация

 

милиони хора в Северното полукълбо станаха свидетели на красиво северно сияние, което бе наблюдавано в много по-южни ширини от обичайното. Гледката бе видяна от жители на Централна и Западна Европа, включително и в България, най-вече в северозападната част на страната.

Магнитометрите в обсерватория Панагюрище са регистрирали първата вълна към 20:00 ч. снощи, а малко след полунощ стойностите достигнаха и най-високата 9-та степен от скалата на К-индекса, съобщиха от Националния институт по Геофизика, география, геодезия на БАН.  Като страничен ефект от тези изригвания е именно северното сияние.

По материали на БАН и СЕГА.

Редактор: Румен Лозанов

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: