Унгария, Сърбия и Словения ще открият съвместна електроенергийна борса

Унгария, Сърбия и Словения ще открият съвместна електроенергийна борса Снимка: pxhere.com

Министърът на външните работи на Унгария Петер Сиярто отбеляза, че това значително ще повиши енергийната сигурност на целия регион

Съвместна борса на Унгария, Сърбия и Словения за търговия с електроенергия в Централна Европа ще започне да работи до средата на 2024 г. Това съобщи унгарският министър на външните работи и външноикономическите отношения Петер Сиярто.

"Словенските, сръбските и унгарските корпоративни и технически решения са приети и след одобрение от правителствата съвместната електроенергийна борса на трите страни може да започне работа през първата половина на тази година, което значително ще повиши енергийната сигурност на целия регион", отбеляза външният министър.

Той припомни, че "през последните година и половина - две енергийната сигурност се превърна в един от най-сериозните проблеми в Европа". "Тясното енергийно сътрудничество между страните никога не е било толкова важно. Това важи особено за Централна Европа, където няма големи находища на нефт и газ, така че взаимозависимостта на държавите тук е още по-голяма. Това е страхотна новина, че ние сме по-близо от всякога до създаването на най-голямата интегрирана борса за електроенергия в Централна Европа", написа Сиярто в Facebook.

Унгария внася около 25% от консумираната електроенергия, тъй като все още не може самостоятелно да си осигури този ресурс. Нейната електроенергийна система е свързана с енергийните системи на всички съседни страни. Основните износители за Унгария са Австрия, Сърбия, Словакия и Хърватия. В същото време унгарската страна доставя електроенергия в граничните райони на няколко съседни държави.

Правителството разчита, че страната ще може почти напълно да си осигури електроенергия след въвеждането в експлоатация на двата нови енергоблока на АЕЦ Пакша, които се строят по проект на Росатом. Стартирането на тяхната промишлена експлоатация се планира в началото на 30-те години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: