Цените на златото се повишиха на фона на отслабването на щатския долар

Цените на златото се повишиха на фона на отслабването на щатския долар Снимка: pixabay.com

Цените на златото се повишиха в четвъртък на фона на отслабването на щатския долар и ескалацията на напрежението в Близкия изток. 

Инвеститорите чакат данните за икономическите показатели на САЩ, които могат да хвърлят светлина върху перспективите за политиката на Федералния резерв (ФР), съобщава Агенцията за икономическа информация Прайм.

Днес към 03.28 ч. по Гринуич цената на златото на спот пазара се повиши с 0,1% и достигна 2026,7 долара за унция. В сряда тя отбеляза своя  максимум от 9 февруари. На COMEX фючърсите на златото също се повишиха с 0,1% до 2036,9 долара за унция.

Индексът на долара намалява за четвърти пореден ден, което прави златото, деноминирано в американска валута, по-евтино за притежателите на други валути.

"Краткосрочните перспективи за златото са нееднозначни", казва главният пазарен анализатор на KCM Trade Тим Уотърър. "Факторът за изместване на цикъла на понижаване на лихвените проценти на по-късни срокове отчасти се нивелира от търсенето на активи-убежища, който се увеличи на фона на геополитическото напрежение".

"Днес ще излязат данните за производствения сектор и сектора на услугите и всякакви признаци на икономическа слабост могат да засилят надеждите за бъдещо понижаване на лихвите, което може да подкрепи златото", отбелязва Уотърър.

В 13.30 ч. по Гринуич ще бъдат публикувани данните за първоначалните заявления за обезщетения за безработица в САЩ, а в 14.45 ч. по Гринуич — предварителните данни за активността в производствения сектор и сектора на услугите в САЩ.

Публикуваните вчера протоколи от януарското заседание на ФР показаха, че повечето ръководители на Централната банка са обезпокоени от опасността от преждевременно понижаване на лихвените проценти.

Президентът на Федералната резервна банка "Ричмънд" Томас Баркин отбеляза, че по-силното от очакваното увеличение на потребителските цени и цените на едро през януари затруднява вземането на решения за лихвените проценти.

Както показва разработеният от СМЕ индикатор FedWatch, трейдърите оценяват вероятността от понижение на основния лихвен процент на ФР през юни на 72%. По-ниските лихвени проценти намаляват алтернативните разходи, свързани с притежаването на злато, не генериращо приходи от лихви.

Платината на спот пазара поскъпна с 0,3%, до 885,30 долара за унция, паладият - с 0,6%, до 955,63 долара, а среброто - с 0,1%, до 22,89 долара за унция.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: