JPMorgan „скептичен“ за сделката GM - Nikola

JPMorgan „скептичен“ за сделката GM - Nikola Снимка: unsplash.com

JPMorgan е "скептичен" по отношение стартирането на производството на електрическия пикап Badger, част от предмета на сделката между Nikola и General Motors.

Вместо това, анализаторът на JPM Пол Костър очаква двете компании да предоговарят предварително обявената сделка за 2 милиарда долара без Badger. Фокусът трябва да е върху това, че GM ще снабдява Nikola с технологии за батерии и горивни клетки за големите ѝ търговски камиони, крайъгълния камък на нейните операции.

"Според нас главният изпълнителен директор на Nikola е трайно неангажиран по отношение на инициативата Badger и сме скептични, че тя ще продължи, като се има предвид, че за Nikola това не е стратегическа инициатива и може да източи от  компанията пари, необходими за инициативата за камиони Class 8.“, казва Костър в бележка за инвеститори в сряда.

По време на интервю във вторник в „Лудите пари с Джим Креймър“ на CNBC изпълнителният директор на Nikola Марк Ръсел каза, че преговорите с GM продължават. Той заяви, че компанията продължава да се "интересува" от технологиите на автомобилния производител и повтори, че без партньор, който да го произвежда, Nikola няма да продава Badger, пикап за потребители в сравнение с полутоварните превозни средства.

„Трябва да има бизнес казус.“, каза Ръсел. „Трябва да бъде нещо, което има смисъл за нашите акционери. И трябва да имаме партньор. Това не е в основния ни план. Ако погледнете нашия основен план, той се отнася до тежкотоварни автомобили и водород... затова казахме от самото начало, че ни трябва партньор. И така, ако имаме партньор, проектът е в процес. Ако нямаме партньор, не е. "

В сряда говорител на GM отказа да коментира преговорите, с изключение на изявлението му, че „сделката не е приключила и няма нова информация“.

Костър каза, че JPM има „усещането, че и GM, и Nikola имат основание да предоговарят сделката. Nikola може да поиска да се откаже от партньорството за Badger, GM може да поиска повече гаранции, за да компенсира намаления обхват." Ако не бъде финализирана до 3 декември, всяка от страните може да се оттегли от сделката.

Акциите на Nikola поевтиняха с 17,4% по време на търговията в сряда сутринта. Към обяд се възстановиха до 30,65 долара на акция, което е спад с 11,2%.

Сделката от 3 септември първоначално се разглеждаше като ситуация без загуби за GM. Партньорството ще даде на автомобилния производител от Детройт дял от компанията в размер от 11% за снабдяването на Nikola с технологии за батерии и горивни клетки, както и за производство на пикапа Badger.

Два дни след съобщението, продавачът на къси продажби Hindenburg Research публикува доклад. В него той обвинява основателя и бивш президент на Nikola Тревър Милтън в неверни изявления относно технологията на компанията за привличане на инвеститори и партньорства с други производители на автомобили. Той характеризира Nikola като „сложна измама, изградена върху десетки лъжи“ от Милтън, който отхвърли много от исковете, преди да подаде оставка през септември.

Твърденията в доклада доведоха до запитвания от Министерството на правосъдието и Комисията за ценни книжа и борси.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: