Tesla спира продажбата на най-евтиния си Model 3

Tesla спира продажбата на най-евтиния си Model 3 Снимка: unsplash.com

Когато Tesla (NASDAQ: TSLA) за първи път обяви своя Model 3, потребителите с удоволствие разбраха, че основната цена на превозното средство ще бъде $35 000. Това е далеч по-достъпна цена в сравнение с тази на седана Model S, който е над два пъти по-скъп. Повече от година беше нужна на производителя на електрически автомобили да пусне на пазара тази по-евтина версия на автомобила след първите доставки на Model 3, но въпреки това той все пак изпълни обещанието си, пише TechCrunch.

В понеделник сутринта обаче научаваме, че автомобилният производител внезапно е спрял да прави версии на автомобила за $35 000. Дали това ще направи превозните средства на Tesla недостъпни за много хора, които не могат да си позволят да платят над $35 000?

Трудният път на Model 3 за $35 000
Въпреки че първите доставки на Model 3 започнаха в средата на 2017 г., до началото на 2019 г. Tesla не започна да доставя версията на автомобила си за $35 000.  Както производителят на електрически автомобили винаги прави, доставките на Model 3 започнаха с най-скъпата версия на превозното средство, докато Tesla изглаждаше детайлите в производството, като го увеличи, за да намали разходите. Версията на Model 3 за $35 000, която стартира през 2019 г., беше с по-малка батерия, осигуряваща пробег от 354 км с едно зареждане.

Малко след пускането на този Model 3, Tesla премахна автомобила от уебсайта си, но все пак го продаваше (като опция "извън менюто") на клиенти, които си поръчваха колата.

Сега Tesla изглежда са сложили последния пирон в ковчега на превозното средство. Съобщава се, че компанията е спряла да предлага версията на новоизработените Model 3 за $35 000, според Electrek. Тази новина идва малко след като компанията започна да продава обновена версия на Model 3 с нова централна конзола, нови джанти и други екстри.

Засега най-евтиният автомобил, който Tesla продава на уебсайта си, е неговата Plus версия на Model 3 със задно предаване и стандартен диапазон. Колата може да измине 423 мили с едно зареждане и е на цена от $37 990.

Следващата цел на Тесла: $25 000
Въпреки че засега това ограничава потенциала за продажби на Tesla при по-ниски ценови точки, производителят не е изоставил целта си да пусне на пазара по-достъпни автомобили.

По-рано тази година изпълнителният директор на Tesla Илон Мъск разкри по време на събитието на компанията Battery Day, че автомобилният производител смята в крайна сметка да пусне нов автомобил с начална цена $25 000. По-малката кола ще включва същия хардуер за автопилот и напълно автономно шофиране, какъвто имат другите превозни средства на Tesla, каза Мъск.

Може обаче да мине известно време преди това по-евтино превозно средство да излезе на пазара. Мъск казва, че прогнозата му за момента е това да стане след около три години.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: