Salesforce в преговори за придобиване на Slack

Salesforce в преговори за придобиване на Slack Снимка: unsplash.com

Облачно базираната софтуерна компания Salesforce.com Inc води преговори за придобиване на приложението за съобщения на работното място Slack Technologies Inc, пише Reuters. В сряда запознати с темата споделиха, че причината е, че Salesforce се стреми да разшири своите предложения към бизнеса.

Офертата на Salesforce идва, когато Slack се бори да се възползва напълно от превключването към дистанционна работа по време на пандемията от COVID-19 и в условията на остра конкуренция от Teams на Microsoft Corp и други подобни приложения.

Акциите на Slack приключиха търговията във вторник на 29,57 долара, доста под максимума от 42 долара, който достигнаха в първия си ден на търговия миналата година.

Salesforce вижда потенциалното придобиване като логично продължение на корпоративните си предложения, твърдят източниците. Цената, която предлага за Slack, е неизвестна, въпреки че един от източниците казва, че Salesforce ще плати пари в брой за сделката, вместо да използва акциите си като валута.

Ако преговорите приключат успешно, може да бъде обявена сделка преди Slack да отчете тримесечни приходи на 9 декември, добави един от източниците.

Акциите на Slack Technologies скочиха с 24% до 36,58 долара, което даде на компанията пазарна капитализация от 21 млрд. долара, докато Salesforce падна с 2,7%, след като Wall Street Journal за първи път съобщи, че двете компании са провели преговори за сделки.

Slack се възползва от компаниите, които разчитат повече на системи за информационни технологии, за да поддържат работниците си свързани по време на пандемията.

Според аналитичната компания Sensor Tower тази година приложението е инсталирано около 12,6 милиона пъти (до сега), което е с около 50% повече от същия период през 2019 г. 

Но икономическите последици от избухването на вируса принудиха Slack да даде отстъпки на много от своите клиенти, които трябваше да намалят разходите си.

Освен това, с цел да спестят пари, някои компании преминаха към Teams, който идва с много от офис софтуерните пакети на Microsoft.

„Мисля, че Microsoft Teams успя да се възползва от възможността по-добре от Slack, отчасти защото се предоставя безплатно към даден пакет.“, казва Риши Джалурия, анализатор в изследователската фирма DA Davidson and Co.

„Сега Slack осъзнава, че като част от по-голяма компания биха могли да постигнат по-голямо навлизане.“

Salesforce процъфтява финансово по време на пандемията. Компанията повиши годишната си прогноза за приходи през август, тъй като пандемията стимулира търсенето на нейния онлайн бизнес софтуер, който поддържа дистанционна работа и търговия.

Salesforce усилва облачния си бизнес чрез придобивания и миналата година е похарчил над 16 милиарда долара, за да отблъсне конкуренцията на компании като Oracle Corp и германската SAP.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: