Производител на самолети ще започне да пуска екологично чисти електрически кораби

Производител на самолети ще започне да пуска екологично чисти електрически кораби Снимка: Airbus

Засега само за товарния флот

Американската самолетостроителна компания Airbus ще пусне товарна флотилия, състояща се от екологични електрически кораби. Целта на производството на такива кораби е не само намаляване на вредните емисии във въздуха, но и спестяване на средства, съобщава New Atlas.

Airbus се намира в Алабама, а компонентите за самолети до заводите в САЩ се доставят от Франция чрез товарни кораби, три от които са на разпореждане на Airbus. За решаването на проблемите на икономичността и екологичността Airbus ще поръча футуристични електрически кораби "от бъдещето" от френския изпълнител Louis Dreyfus Armateurs, от който ще наеме тези кораби.

Предвижда се производството на три товарни електрически кораба с по шест ротора на Флетнер на всеки: това са т.нар ветроходни мачти - въртящи се цилиндрични мачти, които заместват платната и използват вятъра за генериране на тяга.

Освен това корабите ще бъдат оборудвани както с дизелови двигатели, така и с работещи на "електрометанол", който се получава от въглероден диоксид. А с помощта на специален софтуер ще бъдат прокарани маршрути, като се вземат предвид оптималните ветрове и течения.                                      

Такива решения са необходими на Airbus за намаляване на разходите за доставка на компоненти за производството на пътнически самолети А320. Всички кораби ще могат да доставят по 70 морски четиридесет футови контейнера с максимално тегло 30 тона всеки, както и по шест комплекта подсглобки от еднопроходни самолети.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: