Произведеният в Китай Model Y на Tesla застрашава господството на NIO

Произведеният в Китай Model Y на Tesla застрашава господството на NIO Снимка: unsplash.com

Произведеният в Китай Model Y на Tesla заплашва нарастващото доминиране на NIO в сегмента на електрическите SUV на китайския пазар на електрически превозни средства (EV), според анализатори на Bloomberg. 

NIO, стартъп, произвеждащ 100% електрически автомобили, базиран в Китай, се справя отлично напоследък. Въпреки това понесе малък удар, когато Citron Research отправи призив към него, позовавайки се на повишена конкуренция на Tesla. Повишената конкуренция на NIO от страна на Tesla ще стане по-интензивна с пускането на най-новия автомобил на Tesla в страната, произведения в Китай Model Y. Bloomberg Intelligence анализатори посочиха, че местният кросоувър на Tesla ще създаде трудност за NIO. „Признанието на марката на Tesla и по-широката дистрибуторска мрежа биха могли да повишат продажбите на нейния Model Y спрямо тези на NIO.“, съобщи Bloomberg 

Статията също така посочва, че конкуренцията от страна на Volkswagen, Toyota и Daimler допринася за засилване на напрежението, тъй като те започват да пренасочват част от вниманието си към създаването на електромобили. 

Изпълнителният директор на NIO, Уилям Ли, говори за разлика между брандинга на компаниите, като изглежда, че е безразличен към конкуренцията, която се нажежава около него. „Има ясна диференциация в брандирането.“, каза Ли. 

Yahoo! Finance отбелязва, че Tianfeng Securities прогнозира, че Tesla ще намали цената на своя Model Y в Китай до 41 000 долара от сегашната му цена от 49 900 долара в САЩ. Фирмата вярва, че месечните продажби на Model Y на Tesla могат да достигнат 30 000 бройки. За сравнение, SUV на NIO ES6 започва от 54 000 долара. Стив Ман от Bloomberg каза: „Поредната вълна от намаления на цените на първокласните електрически превозни средства в Китай може да е на хоризонта, което може да предизвика силно съперничество“. 

По-рано този месец Tesla регистрира своя Model Y в китайското министерство на промишлеността и информационните технологии, което постави началото на производството й там, след окончателното разрешение за производство от китайското правителство. В туита по-горе, Ray4Tesla сподели, че Tesla China е завършила подаването на произведения в Китай (MIC) Model Y и отбеляза, че е регистриран в китайското министерство на индустрията и информационните технологии. 

В своя туит Рей сподели две снимки. Първата е от документ, който показва подаването на Model Y към китайското правителство, а вторият е Tesla Model Y със значката made-in-China (произведено в Китай), която е стандартна за всеки от автомобилите, произведени от фабриката на Tesla, Giga Shanghai. 

Съвсем наскоро камуфлиран прототип на модела, произведен в Китай, е забелязан да прави пътни тестове. Ву Ва сподели видеоклип в YouTube и отбеляза, че на 6 ноември е минавал покрай западната порта на Giga Shanghai. Там видял напълно замаскирана кола, паркирана на западната порта, готова да влезе във фабриката.  

„Веднага разбрах, че тази кола трябва да е MIC Model Y, за която всички говорят напоследък, бързо извадих фотоапарата си, за да снимам и когато хукнах към моста, камуфлираната кола бавно влизаше в завода.“, отбелязва той в описанието под видеото. 

В туита по-горе Moneyball сподели, че MII е одобрил произведения в Китай Model Y за продажба, а също така сподели някои характеристики:

 

Дължина (мм) 4750.

Ширина (мм) 1921.

Височина (мм) 1624.

Междуосие (мм) 2890.

Обща маса (кг) 2415.

Собствено тегло (кг) 1997.

Двигател (kW) 137 (FW) / 180 (RW).

Максимална скорост (км / ч) 217.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: