Илон Мъск: Tesla Semi ще изминава 1000 км на зареждане

Илон Мъск: Tesla Semi ще изминава 1000 км на зареждане Снимка: unsplash.com

Новата технология в батериите на Tesla ще се прилага в Class 8 камионите Tesla Semi, който ще изминават 1000 км с едно зареждане. Това заяви Илон Мъск, вторият най-богат човек в света, по време на Европейската конференция за батерии - 2020, цитиран от FOX Business.

Към момента Tesla приема поръчки за камиони с обявен пробег с едно зареждане от около 500 до 800 км. На събитието на Tesla "Ден на батерията" през септември, Мъск каза, че технологията за батерии от следващо поколение има по-висока енергийна плътност, която трябва да увеличи пробега.

„Смятаме, че това ще бъде изключително конкурентно предимство и ще привлечем на наша страна компаниите, произвеждащи камиони“, каза Мъск на конференция.

Новата батерия на Tesla използва клетки, които са структурни елементи на пакета. Това помага да се намали общото тегло на системата. Мъск изчислява, че те ще тежат с около тон по-малко от дизелов двигател на 40-тонен камион.

Много от най-добрите световни компании за камиони, включително Daimler, Navistar и Toyota, разработват водородни горивни клетки за захранване с нулеви емисии. Те твърдят, че те са по-леки от батериите и се зареждат по-бързо, пише FOX Business.

Председателят на Daimler Truck Мартин Даум намекна пред Bloomberg през 2018 г., че прогнозите на Tesla за камион с пробег от 500 до 800 км са прекалено оптимистични и противоречат на законите на физиката.

„Ако Tesla наистина изпълни това обещание, очевидно ще закупим два камиона - един за разглобяване и един за тестване. Защото ако това се случи, значи сме изпуснали нещо. Но засега в Германия и в Калифорния властват едни и също закони на физиката“, каза Даум. 

Tesla обяви, че има няколкостотин заявки за Semi от няколко компании, включително PepsiCo, Walmart Canada и лизинговата компания за камиони Pride Group Enterprises.

Цените в списъка варират от $150 000 до $200 000, но първоначалните планове да бъдат пуснати в производство до края на 2020 г. са отложени поне до 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: