BMW iX е електрически джип от висок клас с пробег 480 км

BMW iX е електрически джип от висок клас с пробег 480 км Снимка: unsplash.com

BMW най-накрая показа производствената версия на своя електрически автомобил iNext.
TechCrunch съобщава, че BMW използва своето събитие #NEXTGen2020, за да представи iX, електрически SUV, който представлява голям напредък спрямо ранните електрически превозни средства (EV) като i3. Най-забележителното е, че автомобилът може да се похвали с по-конкурентен двигател от по-ранните модели. BMW претендира за пробег от над 480 км, използвайки стандартите на Американска агенция за опазване на околната среда (EPA), а двойните двигатели на iX обещават над 500 к.с. мощност и ускоряване от 0 до 100 км/ч за пет секунди.
iX също така предлага 200kW DC бързо зареждане, което предлага пробег от 120 км за 10 минути зареждане и 80% зареждане за 40 минути, пише Engadget.


Интериорът е проектиран в по-релаксиращ стил отколкото често спортната естетика на BMW. Няма централен тунел, а изгледът ви е доминиран от 12,3-инчов цифров инструментален клъстер, както и от 14,9-инчов сензорен екран за управление. BMW използва нова стратегия, при която функциите се разкриват само докато са в употреба. Това се възприема и като първата първокласна кола с вградено 5G. Независимо от това, технологията би трябвало да помогне на iX да се свърже с други автомобили и с мрежата.


iX би трябвало да се появи до края на 2021 г. BMW не е обсъждал цената, въпреки че ранните прогнози от BMW Blog имат модел от висок клас, който струва над 100 000 долара. Ако е така, iX ще бъде по-скоро конкурент на електрическите джипове от висок клас като Model X на Tesla, отколкото на „входните“ модели като Model Y и XC40 Recharge на Volvo.


Събитието на BMW очерта по-широка стратегия за електрификация, където се очакваше да продаде милионния си електромобил до края на 2021 г. или два пъти повече отколкото е продал до края на 2019 г. По-достъпни модели като Mini Cooper SE без съмнение ще помогнат, но iX и по-масовият i4 седан трябва да бъдат хедлайнерите.


Компанията изглежда се насочва към значително разширяване на видовете превозни средства, които ще предлага. Тя тества три от своите двигатели от пето поколение, като произвежда обща мощност над 720 к.с., като същевременно използва векторизиране на въртящия момент (благодарение на два от двигателите при задния мост), за да подпомогне управлението.


Потребителите могат да очакват и нов електрически скутер, Definition CE 04. За почитателите на компактни автомобили концепцията Mini Vision Urbanaut трябва да се появи на 17 ноември. BMW явно се интересува от електромобили - въпросът е само дали може да върви в крак с конкурентите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: