Мъск: Tesla е отворена за сливане с друг автомобилен производител

Мъск: Tesla е отворена за сливане с друг автомобилен производител Снимка: https://pixabay.com/

Според Илон Мъск световното потребление на електроенергия ще се удвои, ако автомобилите масово станат електрически.

Tesla се превърна в най-високо оценявания производител на автомобили в света с пазарна стойност от около 550 млрд. долара. Въпреки че никога не е била дъщерна компания на друг автомобилен производител, в миналото е имала партньорства с утвърдени такива. 

През последните години компанията участва в много придобивания, повечето от тях свързани с производствените технологии. Toyota и Daimler бяха големи инвеститори в базирания в Калифорния автомобилен производител, а Tesla произвеждаше електрически двигатели за тях. През 2014 г. Daimler продаде дела си в електрическия автомобилен производител, като Toyota направи същото през 2017 г. 

Оттогава Tesla не е осъществявала партньорство с други производители на автомобили.

През последните няколко години оценката на Tesla нарасна и бързо изпревари всички други производители на автомобили през последните няколко месеца, благодарение на сегашната оценка от над половин трилион долара.  

На 1 декември, по време на връчването на наградите Axel Springer, главният изпълнителен директор Илон Мъск подчерта, че Tesla няма да започне враждебен опит за поглъщане. Мъск допълни, че ако конкурент се обърне към Tesla с предложение, то би било обсъдено.

Според Илон Мъск световното потребление на електроенергия ще се удвои, ако автомобилите масово станат електрически. Това ще засили нуждата да се използват повече атомни, соларни, геотермални и вятърни мощности за производство на енергия, пише Reuters.

Наскоро Tesla придоби лиценз за търговия с електроенергия в Западна Европа. Сега компанията работи по построяването на четвъртия си голям завод, който ще бъде разположен в Германия. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: