Гигантът за електрически тротинетки Lime откри проблем със спирачките на продуктите си

Гигантът за електрически тротинетки Lime откри проблем със спирачките на продуктите си Снимка: RNZ

Според наблюдателя на конкуренцията на Lime, скутерите от второ поколение (Gen 2) прилагат прекомерна спирачна сила, което е довело до леки и по-тежки травми в над 50 случая.

Фирмата за електрически тротинетки Lime е под прицел в Австралия, тъй като не разкри известен проблем с безопасността на своите продукти и не съобщи за 50 случая, при които са пострадали хора.


Според австралийската Комисия за защита на конкуренцията и потребителите (АССС) Lime знае, но не разкрива публично факта, че електрическата тротинетка Gen 2 е приложила „прекомерна спирачна сила“ или е заключила предното колело, причинявайки внезапно спиране, което е довело до счупване на кости, зъби или други наранявания.


Освен това Lime не спазва правилата за защита на потребителите в Австралия около съобщаване на наранявания, включващи тротинетките Gen 2, установи ACCC. „Погрешното представяне на безопасността на даден продукт може да има много сериозни последици", заяви в изявление в сряда комисарят на ACCC Сара Корт.


Тя добави: „На всички предприятия се напомня, че ако човек е претърпял сериозни наранявания, болести или смърт, свързани с използването на продукта му във или извън Австралия, той трябва да докладва за това съгласно разпоредбите на австралийския закон за потребителите."Lime е със седалище в Сан Франциско и бързо разшири своята услуга за наемане на електрически тротинетки и ebike (електрическо колело) в световен мащаб благодарение на арсенал от пари, включително инвестиционен кръг от 170 милиона долара, воден от Uber през май.


Но докато стартиращите компании за електрически тротинетки преследват глобално доминиране, има въпроси за безопасността на тези сравнително нови превозни средства. Фирмите за скутери изтъкват, че колите са по-опасни, но все още е трудно да се получат твърди данни за нараняванията, причинени от скутери, въпреки че инцидентите, изглежда, са все по-чести.


Lime обеща да разкрие цялата сага за потребителите чрез имейл до потребителите на приложения. Тя допълни, че ще осигурява само по-безопасните си, по-нови скутери Gen 3, след като възобнови операциите си в Австралия. Компанията също обеща да уведомява потребителите за всякакви проблеми с безопасността в бъдеще и да подобри отчитането на щетите.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: