Ще изпревари ли Nissan своя конкурент Tesla

Ще изпревари ли Nissan своя конкурент Tesla Снимка: pixabay.com

Идва ново поколение електромобили.

Въпреки седемседмичното спиране в американския си завод за сглобяване, производителят на електрически автомобили Tesla отчете изненадваща нетна печалба от 90 млн. евро за второто тримесечие на 2020 г.

Това беше четвъртото поредно положително тримесечие на компанията и дойде, след като изпревари Toyota. Но конкуренцията за Tesla се очертава. Nissan, наред с други, дишат във врата на Tesla с най-новите си електрически предложения.

При пускането на новия си модел Ariya изпълнителният директор на Nissan Макото Учида смело каза на публиката: „Днес представяме кола, която е нещо повече от кола. Ария представлява нова глава, ново лице, нов език."

Nissan със сигурност има желание да обърне страницата за година, през която направи загуба от около 5,3 млрд. евро и видя бившия си изпълнителен директор Карлос Госн изгонен от властите след обвинения в корупция. Но Джим Холдър, редактор на списание Autocar, смята, че новият им електрически модел предлага надежда за компанията.

„Мисля, че това, което виждаме с пускането на Nissan Ariya, е следващото поколение технологии за електрически автомобили, идващи на пазара. Nissan, разбира се, влезе там много рано. Те бяха сред пионерите с Nissan LEAF, но това бе преди повече от десетилетие."

Nissan не смята 10-годишното закъснение за проблем. Главният продуктов специалист по разработка Макото Фукуда казва: „Имаме огромна клиентска база от LEAF и бихме могли да научим много неща от клиентите ни.“

Холдър признава огромната промяна в технологиите в автомобилната индустрия.

„Трябва да се вълнувате наистина, че електрическите автомобили най-накрая стигат до точка, в която могат да заменят или да задминат по много начини автомобилите, с които сме свикнали да караме през последните сто или повече години.“

 

Кросоувърите са 40 процента от скорошните продажби на автомобили в САЩ. Със своята цена Nissan се надява да спечели дял от пазара на Tesla с Ariya. Времето ще покаже дали най-новият им електромобил ще създаде нова ера за компанията.


 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: