Селфи: Снимките, които убиват

Селфи: Снимките, които убиват Снимка: eu.freep.com

От 2008 г. до юли 2021 г. почти 400 души са загубили живота си, докато са си правили селфита.

Такива са резултатите, посочени в ново международно разследване на Фондация IO, която се занимава с правата на хората при ползването на дигитални технологии. В проучването участва и екип на испанския университет „Мигел Ернандес” (UMH). 

Данните са събрани чрез инструмента за епидемиологично разузнаване Heimdllr-Project, който проследява цялата информация за такива инциденти, публикувана на шест от най-широко използваните езици в света: английски, испански, френски, немски, португалски и италиански, пише larazon.es.

Развитието на мобилните технологии и устройства наред с предимствата си, носи и редица поведенчески промени и не всички от тях са безопасни. Говорейки по телефоните си, със слушалки в ушите, хората пренебрегват правилата за движение и опасностите от трафика, а селфитата се превърнаха в страст и нещо като състезание. 

Но желанието „да се увековечат” на интересни места и да разпратят лика си в социалните мрежи върви със своите рискове и необмислени действия, завършили за мнозина трагично. 

Учудващо, но по-малката част от загиналите при заснемане на селфита са туристи (141 души), докато 238 са местни хора. Страните, които са регистрирали най-много селфи-смъртни случаи, са Индия (100), САЩ (39) и Русия (33), докато при следващите цифрата пада наполовина - като Испания и др. с по 15 случая. България също се вписва в печалната класация с няколко фатални инциденнта. 

Според анализа, първата причина за смъртоносните инциденти са паданията (216 случая), следват намесата на транспортни средства (123), удавяне (66), огнестрелни оръжия (24), токови удари (24) и наранявания при снимки с диви животни (17).

Тенденцията е възходяща и бележи по една жертва на суетата и лекомислието на всеки 13 дни. След кратко прекъсване заради пандемията, вълната от селфита се завърна с нова сила и през първите седем месеца на годината стана причина за 31 фатални инцидента

Средната възраст на жертвите е 24 години, като съотношението мъже-жени е 3:2. Повечето жертви са юноши под 19 години (41% от общия брой).

Учените определят мащаба на проблема като „сериозен”, а изследването си като „първата стъпка към предприемане на мерки за справяне с тази ситуация“, която отговорните институции трябва да продължат.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: