Швейцарската телевизия ще бракува филми с Жерар Депардийо

Швейцарската телевизия ще бракува филми с Жерар Депардийо Снимка: cinescopia.com

Френскоезичният швейцарски обществен телевизионен канал RTS вече няма да показва филми с противоречивата френска звезда, след обвиненията в сексуално насилие срещу 75-годишния французин и обидните му коментари за жените

Говорител на RTS потвърди новината, съобщена първо от вестник Le Matin Dimanche и обясни, че решението е „прагматично“, като ще бъде преразгледано в зависимост от развитието на ситуацията.

Тъй като задачата на обществената телевизия е да се грижи за настроението на зрителите, от програмата на  RTS ще бъдат сваляни филми, ако „имаме чувството, че по-голямата част от публиката може да се почувства обидена от  присъствието на Депардийо, продължи говорителят. Това може да се случи и ако съдилищата все още не са произнесли присъда. 

През последните години много жени обвиняват Депардийо в сексуално насилие, включително изнасилване. Награждаваният актьор, участвал в над 200 филма, отрича обвиненията.

Имиджът на Депардийо наскоро беше допълнително опетнен от излъчването на документален филм, в който той прави груби обидни забележки за женската сексуалност и собствения си сексуален апетит. Поведението му предизвика международна реакция. Френският министър на културата Рима Абдул-Малак нарече изказванията му "отвратителни" и определи поведението на Депардийо като "позор за Франция".

RTS вече е вземала подобни решения за програмата си, например по отношение на френския комик Пиер Палмаде, който шофирайки след употреба на наркотици през февруари, причини катастрофа, в която трима души пострадаха тежко. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: