От 1970 г. популацията на дивите животни на Земята е намаляла с почти 70%

От 1970 г.  популацията на дивите животни на Земята е намаляла с почти 70% Снимка: https://pixabay.com/

Както установиха изследователи от Световния фонд за природата и Лондонското зоологическо дружество, поради обезлесяването и замърсяването на околната среда популацията на дивите животни на планетата е намаляла с 69% от 1970 до 2018 г.

Най-голямо намаление - с 94% - е регистрирано в Латинска Америка

В продължение на 48 години – от 1970 г. до 2018 г. – популацията на дивите животни в света е намаляла с 69%, според съвместен доклад, наречен „Жива планета“, на Световния фонд за природата (WWF) и Лондонското зоологическо дружество (ZSL).

В рамките на изследването специалистите на организацията са анализирали 5230 вида животни и са оценили промените в техните популации на различни континенти. И така, те откриха, че сред основните причини за намаляването на популациите на дивите животни на планетата са обезлесяването, нарастващото потребление и замърсяването от човека.

Най-значителен спад в популацията на дивите животни - с 94% - е регистриран в Латинска Америка. В Африка популациите на диви животни са намалели с 66%, в Азиатско-тихоокеанския регион - с 55%, в Северна Америка - с 20%, в Европа и Централна Азия - с 18%.

https://livingplanet.panda.org/en-gb/

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: