Нападение от слонове предизвика масови протести в Индия

Нападение от слонове предизвика масови протести в Индия Снимка: cjp.org

За последните три седмици в района Уаянад в южния индийски щат Керала диви слонове стъпкаха до смърт фермер и държавен горски служител, съобщава ВВС

Протестите започнаха на 10 февруари, след смъртта на 42-годишния фермер, но правителството ги тушира, като обяви компенсация от 1 милион рупии ($ 12 067) за семейството на жертвата и обеща работа на вдовицата. Съседният щат Карнатака, от където е дошъл слонът, добави още $ 18 000 обезщетение. Само след шест дни обаче протестите отново избухнаха, след като друг див слон уби 50-годишния служител, работещ по държавен проект за екотуризъм в района. 

Гневните жители обвиняват властите, че не са ги защитили от нападенията на диви животни и настояват за здрави ограждения, осветени със слънчева енергия, окопи, пътеки, системи за ранно предупреждение и радио-нашийници на дивите слонове – т.е., всичко, което властите отдавна обещават, но не го правят, плюс че не поддържат съществуващите защитни съоръжения, които практически са в руини, а поставените радио-нашийници масово не работят. 

Конфликтът между хора и диви животни е основен проблем за Керала, където са разположени 2.3% от индийските гори. В мащабите на Индия за района Уаянад това са 11 531 кв. км гори, сред които са обособени множество природни резервати, със свободно бродещи диви животни. Местната еко-администрация обяснява агресивността им с промените в климата и с нарасналото население в района, което навлиза в местообитанията на слоновете. 

Жителите на района обаче обиняват необазепосените резервати и правителствената политика за монокултурно горско стопанство, насочено към отглеждането на ценни търговски дървесни видове - тиково и сандалово дърво, махагон, акация и евкалипт – насаждения, заради които са унищожени много бамбукови гори, диви зелени площи, блата и влажни зони – т.е., местообитания и източници на храна за дивите слонове. 

Процъфтяващата туристическа индустрия в района на свой ред води до превръщането на горски терени в пасбища, за нуждите на разрастващото се животновъдство и производството на месо за милионите туристи. Като се прибавят и инвазивните растения, унищожаващи местната флора, и горските пожари, се очертават редица тежки обстоятелства, които изтласкват дивите животни към земеделските земи и жилищните райони. 

Очевидно властите не намират нито верния баланс, нито ефективни решения срещу нападенията от диви животни. Инцидентите очертаха и друг проблем недостатъчната и съответно ненавременна медицинска помощ, оказвана на жертвите, за което местните жители отново обвиняват правителството. 

„Хората загубиха вяра в системата“, казва управител на туристическа хижа в Уаянд, добавяйки и жертвите на нападения от тигри, бизони и маймуни, коитоа опустошават животновъдните ферми и земеделската реколта. Както слоновете обаче и тези животни са защитени видове, така че отстрелването им е забранено. 

„Моля се да никое друго дете да не плаче като мен заради безотговорността на властите”, казва дъщерята на един от загиналите пред протестиращите, които казват, че ще останат на улицата, докато властите не гарантират с реални мерки безопасността им.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: