Българин ли е туристът, който се разписа на Колизеума?

Българин ли е туристът, който се разписа на Колизеума? Снимка: YouTube

Италианската полиция съобщи, че авторът на последния кощунствен графит върху стена на култовия исторически обект, е „турист от Великобритания”, но не назова името му

Британски медии упорито твърдят, че мъжът, издраскал с ключ надписа „Иван+Хейли 23“ на стената на Колизеума, е 27-годишният фитнес инструктор Иван Димитров, роден в България, известен и с името Иван Хокинс. Съобщава се, че той и дългогодишната му приятелка, Хейли Брейси живеят заедно, близо до Бристол. 

Идентификацията е направена чрез фотографски сравнения, се казва в изявлението на италианските карабинери за пресата, като се посочва също, че „производството е във фаза на предварително разследване, следователно заподозреният трябва да се счита за невинен, докато не бъде издадена окончателна присъда“.

Кадри от инцидента с „автографа” се разпространиха и в социалните медии. Видеото е заснето и публикувано в YouTube и Reddit от друг турист, Райън Луц от Ориндж Сити, Калифорния. 

След широкото разпространение на обвиняващия клип, много висши италиански държавни служители осъдиха остро инцидента, а министърът на културата Дженаро Санджиулиано го определи като „сериозен и недостоен  знак за голяма неучтивост“

Междувременно, в италианския парламент предстои дебат за затягане на мерките за опазване на паметниците и засилване на наказанията срещу нарушителите. „Който вреди, ще си плати“, закани се Санджиулиано.

Най-популярната туристическа атракция на Италия, близо 2000-годишният Колизеум, е обект на световното културно наследство на ЮНЕСКО и един от най-известните символи на Римска империя. Последният случай на кощунство в амфитеатъра е четвърти за годината

Според италианската информационна агенция ANSA, извършителят рискува $ 13 000 глоба и до 5 годин затвор.  Министърът на туризма Даниела Сантанче призова туристите за уважение към италианската култура и се зарече, че Италия няма да позволи на тези, които я посещават, да се държат по такъв начин.

През 2014 г. руски турист беше глобен с € 20 000 и получи четири години условна присъда, след като изрисува  голяма буква „К“ на стена на Колизеума. На следващата година и двама американски туристи платиха солени, но неоповестени глоби, след като издълбаха имената си на стена в паметника.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: