Европейският парламент одобри Закона за възстановяване на природата

Европейският парламент одобри Закона за възстановяване на природата Снимка: https://pixabay.com/

Законът за възстановяване на природата има за цел да възстанови най-малко 20% от сушата и морето в Европа до 2030 г.

Консервативните депутати настояха законопроектът да бъде отхвърлен. Срещу него се противопоставиха и европейски фермери, които не искат да отстъпят повече от земята си за мерки за опазване на околната среда. Левите и Зелените се надяват, че екологичните щети, причинени от човешката дейност, сега вече ще бъдат премахнати

Законът получи 329 гласа "за", 275 "против" и 24 "въздържал се". Подкрепата му се оказа повече от очакваната. Резултатът предизвика аплодисменти и възгласи от социалисти и зелени евродепутати, докато техните десни колеги запазиха мълчание.

Документът, значително смекчен по време на преговорите със страните членки, сега ще отиде в Съвета на ЕС, където държавните лидери ще гласуват окончателно.

Законът за възстановяване на природата има за цел да възстанови най-малко 20% от сухоземните и морските площи на Европейския съюз до 2030 г. и да възстанови всички деградирали екосистеми до естествено състояние до 2050 г.

Той определя ангажименти и цели в различни области на действие, като почистване на земеделска земя, грижа за опрашителите, почистване на реки и гори и подобряване на зелените площи в градовете.

Целта е постепенно да се елиминират екологичните щети, причинени от изменението на климата и неконтролираната човешка дейност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: