Учени: в Антарктида преди 40 милиона години са текли реки и са валели дъждове

Учени: в Антарктида преди 40 милиона години са текли реки и са валели дъждове

Антарктида е била разположена над морското равнище, открити са и следи от древна река с дължина 1500 км.

Учени от Университета в Бремен, Германия, в рамките на изследване в Антарктида, пробиха седимента около брега с помощта на оборудване за разбиване на лед и анализираха състава на образците.

Оказва се, че преди около 40 милиона години температурата на Земята е била по-висока, отколкото сега. Но учените откриват, че на Антарктида локално е било още по-горещо. Мощните океански течения са насочвали топлата вода от екватора към Южния полюс, където тя "затопляла" континента. В Антарктида са растели гори и са валели дъждове, захранващи реките.

В рамките на новия етап от изследването учените успяват да установят, че в този район е имало обширна речна мрежа, открити са следи от древна река с дължина 1500 км.

Оказва се, че в морето на Амундсен са запазени минерални отлагания с дебелина 17-24 метра, които по състав не приличат на отложенията в Западна Антарктида. При това, те са открити в Трансантарктическите планини, разделящи Източна и Западна Антарктида.

А за да се появят минерали, необичайни за тези региони в Трансантарктическите планини, е бил необходим външен източник - реки. Дължината им би трябвало да бъде най-малко 1500 км. Тези реки са били пълноводни, доколкото поради климата в Антарктида редовно са валели дъждове, които са захранвали реките.

"Съществуването на такава трансконтинентална речна система показва, че за разлика от днес, значителна част от Западна Антарктида е трябвало да бъде разположена над морското равнище във вид на обширни плоски крайбрежни равнини", заявяват учените.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: