Какво разкриват пресъхналите водоеми по света

Какво разкриват пресъхналите водоеми по света Снимка: Euronews

Сушата променя пейзажа, но вади на повърхността и невиждани исторически свидетелства, пише Euronews Green.

Рекордно ниските нива на Дунав разкриха в Сърбия потънала флотилия от нацистки кораби. 

В Испания намалелият приток на река Тахо смъкна нивото на водите в язовира Валдеканя, откривайки т.нар. „испански Стоунхендж” – долменът Гуадалперал, датиращ от 5000 г. пр. Хр. Мегалитният паметник е потопен в язовира през 1963 г., при осъществяването на един от големите проекти на генералисимус Франко за развитие на испанското селско стопанство. От тогава археологическата забележителност се е появявала над водата само четири пъти, но климатичните промени може да я направят отново част от пейзажа на Испания.

Ниското ниво на Рейн не само заплаши речното корабоплаване на Германия, но откри и т. нар. „камъни на глада” – традиция в Централна Европа, която документира сухи години, довели до слаба реколта. 

Водите на река По в Италия се свиха, за да разкрият неексплодирала бомба от Втората световна война. Експерти от италианската армия взривиха находката контролирано. В редица други италиански райони от речните корита щръкнаха средновековни и по-стари градски стени. 

Напоителната система източи водите на язовира Мосул, най-големият в Ирак. Опитът да се спасят селскостопанските култури разкри цял ​​град от бронзовата епоха, на възраст около 3400 години, един от центровете на загадъчната империя Митани.

Сушата в Китай продължава почти три месеца. От рязко намалелите води на р. Яндзъ се показа остров с три древни статуи. В същото време река Джиалинг пресъхна почти напълно, оголвайки до основи колоните на 364-метров мост. 

Отвъд Атлантическия океан сушата пресуши р. Палукси в Тексас, САЩ предлагайки на палеонтолозите впечатляващи следи от динозаври, останали скрити 113 милиона години. 

Но не всичко, изплувало от водитеи от миналото – предлага приятна изненада. Запълнен заради сушата едва на 27%, най-големият американски язовир Мийд край Лас Вегас разкри мафиотско „наследство” - скелетите на поне петима души, единият с дупка от куршум в главата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: