Откриха забравено преди 100 години мляко в Антарктида

Откриха забравено преди 100 години мляко в Антарктида Снимка: elsevier.com

И находката озадачи изследователите

Защо полярните изследователи са използвали този продукт в експедицията си и колко различно е това мляко от съвременното?

През 1908 г. Ърнест Шакълтън предприема първата от трите самостоятелни експедиции до Антарктида. Той иска първи да стигне до Южния полюс и успоредно с това обявява провеждането на няколко научни изследвания. 

Отправяйкисе на пътешестие, което едва не завършва с гибел, полярните изследователи оставят част от продуктите си на остров Рос, намиращ се в непосредствена близост до брега на Антарктида и който в онези дни е отправна точка за много експедиции.

Повече от век по-късно метална кутия с мляко на прах е открита в изоставения от от Шакълтън и неговия екип лагер. Учените сравняват състава на този продукт със съвременния и получават резултат, който наричат "неочакван". За изследването съобщава научно-издателската къща Elsevier.

Запасите от експедицията на Шакълтън са намерени от доброволци от "Проекта за възстановяване на наследството на морето Рос " (в покрайнините на това море е разположен и остров Рос). Кутията със сухо мляко е предадена за изследвания на специалисти от новозеландската млекопреработвателна компания Fonterra  - преди 100 години продуктът е произведен и закупен именно в Нова Зеландия.

"Сухото мляко от експедицията на Шакълтън е може би най-добре запазеният образец, произведен в ранните години на търговското производство на млякото на прах. Това ни дава уникален шанс да разберем приликите и разликите между сухото мляко от миналото и съвременните му аналози", казва водещият автор на изследването Скелте Дж. Анема.

Той пояснява, че в зората на ХХ век млякото на прах се е получавало чрез изпаряване на ролки: врящото мляко се е изливало между два въртящи се цилиндъра, които са били предварително загрети и водата се е изпарявала, оставяйки тънък лист мляко на прах, който е трябвало само да се смели и пресее. Сега за получаването на прахта се използват пулверизиране (разпръскване) и вакуумно изпаряване.

Учените сравняват млякото от запасите на Шакълтън с две съвременни търговски проби от пълномаслено мляко на прах, които не са били подложени на мигновена консервация. Те анализират състава на основните компоненти, микроелементите, протеините, мастните киселини, микроструктурните свойства на фосфолипидите, а също така цвета и летливите компоненти на продукта.

"Резултатите бяха неочаквани и противоречаха на по-ранните твърдения, че млякото се е променило през това време. Въпреки че са изминали повече от 100 години между производството на пробите, съставът на основните компоненти, както и наборът от протеини, мазнини и второстепенни компоненти не са се променили коренно през годините", се отбелязва в съобщението.

Единствената сериозна разлика е в това, че в образеца с вековна давност са открити по-високи нива на олово, калай, желязо, а също така там са присъствали летливи ароматни съединения, свързани с окисляването. Вероятно поради факта, че млякото на прах от 1900 г. се е съхранявало в калайдисана консервна кутия много дълго време или поради особеностите на производството в онези времена.

Същевременно, съвременното прахообразно пълномаслено мляко, изсушено чрез пулверизиране, превъзхожда старинните образци по външен вид и способността му за лесно разтваряне във вода.

"Независимо дали са произведени в началото на ХХ век или днес, това проучване подчертава факта, че млечните продукти винаги са служели като важен компонент от рациона на хората. Пробите от млякото на Шакълтън са доказателство за важността на млечните продукти, които са богати на протеини и енергия, а също така и са достатъчно гъвкави [по отношение на съхранението и преработката], за да бъдат смлени на прах, с цел да се улесни транспортирането, приготвянето и консумацията", се добавя в публикацията.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: