Най-сетне добри новини от климатолозите

Най-сетне добри новини от климатолозите Снимка: scitechdaily.com

Срутването на ледената покривка на Западна Антарктика, което би предизвикало катастрофално покачване на морското равнище, не е „неизбежно“.

Учените установиха сложно взаимодействие от природни фактори, които в известна степен балансират топенето на ледената покривка в Западна Антарктика, пише AFP, позовавайки се на  научна публикация в сп. Nature Communications. 

Използвайки сателитни изображения, както и данни за климата и океаните в периода между 2003 г. и 2015 г., международният научен екип е стигнал до заключението, че докато ледената покривка на Западна Антарктика в района на море Белингсхаузен продължава да се оттегля, в друг уязвим район на бреговата линия край море Амундсен намаляването на леда се забавя. 

Според учените, това се дължи на промени в силата и посоката на офшорните повърхностни ветрове, които могат да повлияят на океанските течения и на движението на слоя студена вода около Антарктида. 

От края на ХIХ век, и Северният, и Южният полюс са се затоплили с приблизително 3°С, т.е., почти три пъти над средното за планетата. Научният консултативен панел на ООН за изменението на климата (IPCC), прогнозира, че до края на века водите на океаните ще се повишат с до един метър, а впоследствие и повече – а край бреговете им живеят стотици милиони хора.

Намаляването на парниковите емисии, които затоплят планетата, се разглежда като първият и най-важен начин за спиране на топенето на ледената покривка на Западна Антарктида

Сега, след установяването на макар и крехкия природен баланс около ледения континент, учените предлагат и други високотехнологични подходи за спасяване на арктическия леден шелф – например, изстрелването на трилиони тонове лед със снежни оръдия върху замръзналите земи. 

Други идеи са изграждането на дънни съоръжения с размерите на Айфеловата кула, които да подпират отдолу антарктическия лед, или 100 метра висок и 100 километра дълъг бараж, който да блокира прилива на по-топли води. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: