Учени отгледаха диня на полярна станция в Антарктида

Учени отгледаха диня на полярна станция в Антарктида Снимка: pixnio.com

Според учените вкусът й не е отстъпва на тази, отглеждана при нормални условия

Руски полярни изследователи успяха да отгледат първата диня в Антарктида.Според учените вкусът й не е по-лош от този, на отглежданите при нормални условия дини, съобщава ТАСС.

На руската антарктическа станция "Восток" експериментът е проведен съвместно с Агрофизическия научно-изследователски институт и Института по медико-биологични проблеми на Руската академия на науките. Учените създават специални условия за растежа на растенията, използвайки фитотехнически комплекс с подходяща температура и влажност на въздуха.

Този проект не само предоставя на полярните изследователи пресни зеленчуци и плодове, но и влияе положително на емоционалното им състояние. Водещият геофизик на станцията Андрей Тепляков отбелязва, че наблюдаването на растежа на растенията им е донесло радост и положителни емоции. Експериментът е продължил 103 дни и резултатите са впечатляващи - дините се оказват големи и вкусни, казват учените.

На станцията "Восток" такива експерименти се провеждат още 2020 г. и учените планират да продължат да развиват технологията за отглеждане на растения, включително къпини, боровинки и диви ягоди. 

Станцията "Восток" е разположена на 3488 метра надморска височина и има най-суровите климатични условия на планетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: