България и Сърбия подписаха Споразумение за поддръжка на фарватера на река Дунав

България и Сърбия подписаха Споразумение за поддръжка на фарватера на река Дунав Снимка: pikist.com

Плавателността на река Дунав в настоящия момент на нестабилност и несигурност на енергийните доставки в Европа е от особено значение

Споразумението за сътрудничество по техническата поддръжка на фарватера на река Дунав между Република България и Република Сърбия бе подписано днес в Белград от извънредния и пълномощен посланик на България в страната Петко Дойков и министъра на строителството, транспорта и инфраструктурата на Сърбия Томислав Момирович.

По време на церемонията стана ясно, че двете страни полагат усилия за подобряване на транспортната свързаност помежду си и в други направления, като улесняването на трансграничния трафик, изграждането и модернизирането на свързващата ги пътната и железопътна инфраструктура, изграждането на интермодален терминал в Димитровград, както и цялостното подобряване на условията за преминаващия през територията им трафик, имащ значимост за общоевропейската транспортна свързаност.

Плавателността на река Дунав в настоящия момент на нестабилност и несигурност на енергийните доставки в Европа е от особено значение за гарантиране на безпроблемното корабоплаване и осигуряване на доставките по реката, тъй като се явява важна европейска плавателна артерия и е част от основния транс-европейски транспортен коридор Рейнско-Дунавски.

Документът предвижда сътрудничество в действията по техническата поддръжка на участъка от река Дунав, който е отговорност на Република България, в критичните за корабоплаването сектори от фарватера в участъка между км 610 и км 375.

За целта българската страна ще подсигури необходимата техническа документация за драгирането, както и извършването на контролни хидрографски измервания. Двете специализирани администрации предстои да уточнят конкретните съвместни действия по улесняване на корабоплаването в критичните участъци, по някои от които вече се работи, в т.ч. и със съдействието на румънската страна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: