Краят на епохата на ледниците: Венецуела загуби последния си ледник

Краят на епохата на ледниците: Венецуела загуби последния си ледник

Венецуела, някога гордееща се със своите ледници, сега е изправена пред печалните последици от климатичните промени. Последният ледник в страната, Хумболт, известен още като Ла Корона, изчезна, оставяйки след себе си само неголямо ледено поле, което не отговаря на критериите за класификация на ледник.

В началото на века Венецуела можеше да се похвали с шест ледника, покриващи хиляда квадратни километра. Към 2011 г. обаче остава само с един, но сега и той загуби статута си. Професор Хулио Сезар Сентено от Университета на Андите потвърди: "Във Венецуела вече няма ледници".

Ла Корона, заемащ някога 4,5 квадратни километра, се е свил до по-малко от 0,02 квадратни километра. Изследванията показват, че от 1953 г. до 2019 г. ледената покривка на Венецуела е намаляла с 98 %, като процесът на топене се ускорява след 1998 г.

Опитите на правителството да защити ледника Хумболт с помощта на геотекстилно покритие през декември 2023 г. предизвикаха критики от страна на природозащитниците. Те предупреждават за потенциално замърсяване на екосистемата с микропластмаси, които могат да попаднат в почвата, водата и въздуха, влияейки на здравето на хората.

Венецуела, някога домакин на ски състезания, сега е изправена пред лицето на нова реалност без ледници, което е тревожно напомняне за случващото се изменение на климата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: