Заседнали в плитчините: изменението на климата заплашва корабоплаването по река Дунав

Заседнали в плитчините: изменението на климата заплашва корабоплаването по река Дунав Снимка: wikipedia.org

Най-тежката суша за последните столетия нанесе сериозни щети на страните от Централна и Източна Европа, чиято икономика е тясно свързана с втората по дължина река на континента -Дунав.

Рязкото потижаване на нивото на водата усложни търговското корабоплаване, създавайки допълнителни препятствия за онези индустрии, които вече са засегнати от войната в Украйна, съобщава Еuronews.

Най-трудна е ситуацията в Румъния, близо до делтата на Дунав и пристанището Констанца.

"Нашият флот е проектиран за превозването на 1000, 1200 тона зърно, а в периода, когато нямаше вода, товарехме едва по 700, максимум 740 тона, тоест практически наполовина по-малко. Можехме да използваме не повече от 60% от капацитета си", казва Едмонд Шандру, превозвач на зърно.

Голямото търсене на доставки на украинско зърно от дунавските пристанища Рени и Исмаил помогна на спедиторите на зърно да се задържат на повърхността през изминалото сухо лято. По маршрута Тулча–Галац–Констанца нивото на водата позволи на баржите почти да се доближат до пристанището на Констанца.

Euronews.: "Тази година беше много неуспешна?"

Даниел Джорджеску, Управление на водните пътища на град Констанца: "Това е бедствие, други думи просто не могат да бъдат намерени. Искате ли да знаете кое е най-ниското ниво, регистрирано в нашия окръг? В Черна вода беше 1,40 метра, сега е 4,70. Спадането беше катастрофално, така че ние преживяхме най-тежкото лято за 11-те години на моето управление на компанията".

В началото на август властите забраниха използването на вода от Дунавския канал за напояване. В продължение на два месеца производителите на пшеница, царевица и слънчоглед трябваше да разчитат единственона дъжда, а сега дори есенните култури, изглежда, са застрашени.

В Сърбия, нагоре по течението на реката, много сектори на икономиката зависят от нивото на водата в Дунав.

"Ако вземем данните за една година, нивото на валежите остава приблизително на същото ниво като предишните години, има дори леко увеличение на обема на валежите. Проблемът обаче е в неравномерното преразпределение на дъждовната маса през годината: периодите на суша продължават доста дълго, а след това изведнъж може да падне голямо количество валежи", казва сръбският метеоролог Владимир Дурджевич.

Диана Соберу, Euronews Romania: "Експертите са уверени, че последиците от сушата, която понижава нивото на водата в река Дунав, ще предизвикат верижна реакция в икономиката. Това вече доведе до повишаване на цените, а в бъдеще ситуацията само ще се влошава".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: