Нивото на Дунав в Централна Европа продължава да се покачва

Нивото на Дунав в Централна Европа продължава да се покачва Снимка: euronews.com

Словашката столица Братислава се подготвя за наводнения, Австрия спря корабоплаването по Дунава, след като реката излезе от бреговете си в Линц

Ситуацията се влоши след мащабните наводнения в Южна Германия през уикенда, при които загинаха петима души, включително 22-годишен пожарникар, участвал в спасителните акции. Вчера Германската метеорологична служба DWD съобщи, че валежите са приключили, но нивата на водата остават високи. Баварското правителство обяви, че ще предостави на засегнатите най-малко € 100 милиона финансова помощ. 

Обилните валежи в германския и австрийския басейн на реката повишиха перспективата за значително покачване на нивото на водата и в словашкия участък на Дунав, включително в река Морава. Словашкият хидрометеорологичен институт обяви второ ниво на предупреждение за наводнения в района на Братислава.

Няколко района в близост до реките Дунав и Морава в словашката столица вече са затворени за обществеността. Градската полиция на Братислава предоставя актуализации и карти в социалните медии и призова хората да избягват тези места от съображения за безопасност.

Времето се отрази и на близките Унгария и Полша, където прогнозират обилни валежи през следващите дни.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: