Тежка екологична катастрофа в река Одер

Тежка екологична катастрофа в река Одер Снимка: theaustralian.com

От граничния воден път между Полша и Германия миналата седмица бяха извадени 10 тона мъртва риба, съобщи abcnews.go.com.

„Досега са изследвани най-малко 150 проби вода от река Одер. Нито едно от изследванията не е потвърдило наличието на токсични вещества. В същото време и при тестовете на риба не е открит живак или други тежки метали“, каза полският министър на околната среда Ана Москова на пресконференция след широко обсъждане на проблема в Шчечин в неделя.

Тя обясни, че проби от водата на Одер се изпращат и в чуждестранни лаборатории, за да бъдат тествани за около 300 вещества. Досега лабораторните тестове са установили единствено високи нива на соленост в някои водни проби. Местните жители са предупредени да не се докосват до водата и да пазят от нея своите домашни любимци и добитък. 

Министърът на околната среда на Германия Щефи Лемке и полската ѝ колежка изразиха готовността на двете страни да започнат широк кръг дейности, за да ограничат щетите и да възстановят екосистемата на реката, но подчертаха, че без установяване на причинита е трудно да се предприемат целенасочени мерки.

Учени предположиха, че причините може да са много по-дълбоки от замърсяване, посочва DW. Нивото на водата в Одер спада от 2018 г., а тази година температурата ѝ достигна 25°С. Двата фактора водят до недостиг на кислород, което стресира рибата. Ситуацията се влошава и от продължаващите зауствания на отпадъчни води в Одер, както и от укрепителните работи срещу ерозията по бреговете на реката в Полша. Практиките са законни, но водят до по-висока концентрация на сол и органични материали, което също поглъща кислород от водата. 

Всичко до момента все още е в сферата на предположенията, но междувременно измерванията не показват и липса на кислород във водата на Одер, а само вариране в количеството му в различните часове на деня. Местни рибари посочиха, че още през март са забелязали мъртва риба, което предполага по-дълбок и по-мащабен проблем от отделни замърсявания. 

Според Германската асоциация за опазване на околната среда и природата (BUND), мъртвата риба е „симптом на десетилетия лошо планиране в управлението на водите и хронично недофинансиране на опазването им“. Природозащитниците призоваваха за по-широко трансгранично сътрудничество в тази посока.

На срещата беше обявена и съвместна Международна работна група, която да разследва причините за масовото измиране на риба. Първата ѝ работа ще бъде да подкрепи ново съвместно споразумение между Полша, Чехия и Германия за защита на река Одер - един от най-девствените водни пътища в Европа. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: