Бразилия алармира: Рекордните температури на водата в Амазонка убиват делфините

Бразилия алармира: Рекордните температури на водата в Амазонка убиват делфините Снимка: riotimesonline.com

Заради тежкия сух сезон, на места във водоемите живачният стълб задминава 39°С

Учени и природозащитници се опитват да транспортират оцелелите делфини в по-прохладни води. Идеята е интелигентните водни бозайници да се прехвърлят в лагуни и езера по централното поречие на Амазонка, където водата е по-хладна, но операциите са изключително трудни заради отдалечеността на най-засегнатите от сушата райони.

Позовавайки се на Института Mamirauáпри (Бразилското министерство на науката), CNN Brazil съобщи, че в езерото Тефе са открити над 100 мъртви делфина. „Твърде рано е да се определи причината за това екстремно събитие, но нашите експерти смятат, че вероятно е свързано с периода на суша и високи температури в езерото Тефе, над 39 градуса по Целзий в някои моменти“, се казва в изявление на института. Разглеждат се и други причини, като заболяване и замърсяване на природните води от канализацията.

Амазонските делфини, които местните жители наричат botо, са сладководни. Живеят по цялото протежение на Амазонка и притоците ѝ. Познати и като „розови делфини”, заради цвета на очите им, те са вид, застрашен от изчезване. Хранят се основно с пирани и в традиционната култура са полумитични същества, които понякога приемат човешки облик и завързват интимни отношения с хората. 

Продължителната суша в региона е пагубна не само за дивата фауна, но и за икономиката, отбелязва CNN. Нивата на водата в 59 общини в бразилския щат Амазонас са под средните за сезона, което възпрепятства както риболова, така и превоза на хора и стоки. Разстояния, които обикновено са изминавани с речен транспорт за три часа, сега отнемат цял ден, тъй като на места речните корита приличат по-скоро на кални потоци.

Община Тефе, където живеят 70 хиляди души, е особено засегната от сушата, пише The Guardian. Според Националния институт по метеорология, през септември в региона са паднали едва една трета от средното количество валежи. Прогнозите за октомври са за още по-тежка суша и недостиг на питейна вода, така че местните власти разчитат на хуманитарна помощ от правителството. Според учени, жестокия сух сезон по поречието на Амазонка е резултат от климатичните промени и влиянието на циклона Ел Ниньо, докато Южна Бразилия е залята от наводнения и проливни дъждове. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: