Изборите за европейски парламент: победители, губещи, прогнози

Изборите за европейски парламент: победители, губещи, прогнози Снимка: Euronews

Основните центристки групи (Renew, S&D и EPP) за момента запазват комфортното си мнозинство от около 400 депутата от общо 720, докато големите размествания в политическия спектър остават на национално ниво

Сред големите печевивши е италианският премиер Джорджа Мелони, чиято партия „Италиански братя” приближава 29% от гласовете, затвърждавайки ролята ѝ на ключов посредник в новия Европейски парламент. 

Очакваното голямо настъпление на крайнодесните партии се доказа във Франция, Германия и Австрия. Радикалната десница вероятно ще удвои евродепутатите си, но като цяло не постига желаното мнозинство, което би повлияло на проевропейската политика или помощта за Украйна.

Разгромът, който претърпя партията на френския президент Еманюел Макрон, го накара да обяви предсрочни парламентарни избори – голям риск, според политически анализатори. "Разбрах вашето послание, вашите грижи и няма да ги оставя без отговор”, заяви френският президент. Предсрочният вот ще определи състава на бъдещия френски парламент, но не засяга президентската позиция на Макрон.

Германските гласоподаватели изпратиха партията на канцлера Олаф Шолц на трета позиция, а Зелените – на четвърта. Водят опозицинните в момента християндемократи и християнсоциалисти. Крайнодясната Алтернатива за Германия (AfD) подобри резултата си до 15%, при 11% през 2019 г. По време на предизборната кампания кандидатът ѝ Максимилиан Кра се замеси в шпионско-корупционен скандал и предизвика бурни протести с изказването си, че „не всички от нацистката Waffen-SS са били престъпници".

В Нидерландия, където гласуваха в четвъртък, дясната партия на Герт Вилдерс, която спечели националните избори през ноември, ще има шест места в ЕП, така че не успя да надмине коалицията на Зелените и левицата. Така или иначе, в новия Европейски парламент Зелените и либералите губят места, което означава, че „зелените политики” ще „минават” по-трудно. 

Макар че води с над 44%, партията ФИДЕС на унгарския премиер Виктор Орбан не оправда прогнозите да надхвърли 50% от представителството на страната в ЕП. Новата партия "Уважение и свобода", водена от неговия по-млад опонент Петер Маджар, получи 30%.

Сред първите задачи на евродепутатите ще бъдат да одобрят председател на Европейската комисия. Тъй като центристите запазват мнозинство и водят на национално ниво например в Полша и Испания, мнозина смятат, че сегашният президент Урсула фон дер Лайен има шанс да си осигури втори мандат.

Социалистите печелят най-много гласове в Малта, Румъния и Швеция. По този начин лявоцентристите запазват позицията си на втора по големина група в ЕП, макар и с малко по-слабо представителство.Все пак, след четиридневното гласуване резултатите все още не са окончателни. Разпределението на местата в новия ЕП можете да следите на живо на https://www.euronews.com/my-europe/2024/06/10/europe-veers-right-but-centre-ground-resists-what-the-eu-election-results-mean-and-whats-n

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: