Унгария освободи арестуваната от 15 месеца италианка, избрана за евродепутат

Унгария освободи арестуваната от 15 месеца италианка, избрана за евродепутат Снимка: today.it

Илария Салис беше обвинена, че е нападнала неофашисти на тяхна демонстрация, което унгарският съд определи като „опит за убийство”

Сега като член Европейския парламент (ЕП), Салис се ползва с имунитет, който освобождава евродепутатите от правна отговорност включително за действия, извършени преди избирането им, припомня Euronews.

Според адвоката на Салис, полицията в Будапеща е свалила електронната ѝ гривна и вече я очакват в Италия. Като част от група антифашисти, Салис беше задържана и обвинена в опит за убийство на крайнодесни демонстранти по време на ежегодната им инициатива „Ден на честта” – макар че според съобщенията, предполагаемите жертви не са подали оплакване

По време на задържането ѝ 39-годишната Салис е изправяна няколко пъти пред унгарския съд с вериги на глезените и белезници на ръцете. Появата на учителката по италиански в този вид предизвика шок и протести в Италия, но унгарските власти заявиха, че това е „стандартна процедура” за затворниците в Унгария.

След силното обществено недоволство, дипломатически натиск от Рим,  няколко отказа и плащане на огромна гаранция, в крайна сметка миналия месец Салис беше поставена под домашен арест в охраняван апартамент в унгарската столица. За повдигнатите срещу нея обвинения унгарската прокуратура поиска 11 години затвор, макар че унгарското законодателство позволява присъда до 24 години.

Перспективата пред Салис беше твърде мрачна, тъй като унгарското правителство упорито защитаваше позицията си спрямо престъплението на чуждестранната затворничка. Случаят намери разрешението си, след като Илария Салис беше издигната за представител на Зелено-левия алианс (AVS) в новия Европейски парламент и италианските гласоподаватели подкрепиха този избор. Сега всички се надяват на благополучното ѝ завръщане в Италия, преди да се отправи към Брюксел.

Но макар и освободена, сметките на Салис с унгарското правителство не са разчистени. Има индикации, че Унгария ще поиска ЕП да гласува отнемене на имунитета ѝ. В случай, че това стане, съдопроизводството срещу Салис може да продължи по време на мандата ѝ, но ако колегите ѝ не приемат искането на унгарските власти, съдебният процес може да изчака края на ангажиментите ѝ като евродепутат. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: