Обиски в офиси на Европейския парламент

Обиски в офиси на Европейския парламент Снимка: Еuronews

Властите в Брюксел и Страсбург продължават да разследват предполагаеми проводници на руско влияние, съобщава Der Spiegel

Според немското издание, повод за вчерашните полицейски акции е дейността на проруския новинарски портал Voice of Europe („Гласът на Европа“) с централа в Прага. В тази връзка, само две седмици преди изборите за Европейски парламент (ЕП) са извършени обиски в офиси на ЕП, както и в дома на настоящ парламентарен служител и бивш сътрудник на Максимилиан Кра, депутат от крайнодясната немска партия Алтернатива за Германия (AfD), вече замесен в същото разследване.

Белгийските прокурори обясниха обиските като "част от разследването на намеса, пасивна корупция и членство в престъпна организация". Според правоприлагащите, претърсванията са свързани с „индикации за руска намеса, в резултат на която членове на Европейския парламент са били привличани и платени, за да насърчават руска пропаганда чрез новинарския сайт Voice of Europe“.

Според белгийския премиер Александър де Крос. разузнаването е потвърдило съществуването на мрежа, която се опитва да подкопае подкрепата за Украйна в ЕС. „Според нашето разузнаване целите на Москва са много ясни – да ни "улеснят" да изберем повече проруски кандидати в ЕП и да засилим проруските настроения в тази институция”, каза де Крос пред Euronews. 

В края на март Чехия наложи санкции на проруския портал Voice of Europe, чиято централа в Прага също беше обискирана. Чешките власти са убедени, че порталът е инструмент за влияние на Москва, зад който стои близък съратник и роднина на Владимир Путин. 

Според чешкото разузнаване, срещу повече от солидни хонорари порталът е публикувал материали на проруски настроени евродепутати и кандидати за новия европарламент, за да прокарват политиката на Кремъл. Полските служби за сигурност също обискираха офисите на Voice of Europe във Варшава, изземвайки значителни суми в евро и долари.

От Voice of Europe отричат обвиненията, наричайки ги „диви спекулации“.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: