Срещата на G 20 в Индия успя да съгласува обща декларация

Срещата на G 20 в Индия успя да съгласува обща декларация Снимка: indiatimes.com

Въпреки очакваните разногласия и дори невъзможност за общ документ, езикът на декларацията е дипломатичен, отбелязват световните новинарски агенции

„Индийското председателство създаде решения за споделен път напред за всички“, заяви индийският министър на финансите Нирмала Ситараман. Според нея, срещата е доказала, че „никой не е изоставен в общото преследване на глобални решения” – процес, от който Глобалният юг е неразделна част. Други отзиви за декларацията включват формулировки като „всеобхватни решения” и „силен, балансиран и приобщаващ” растеж.

Министър-председателят на Великобритания Риши Сунак нарече декларацията „добър и силен резултат, с много силен език”, включително по горещата тема – войната в Украйна, която британският премиер определи като „незаконна”. Сунак подчерта още, че Русия е останала „напълно изолирана” на срещата. 

По думите на анализатори обаче, дипломатическият тон на документа не осъжда толкова остро нахлуването на Русия в Украйна. Декларацията говори за „човешкото страдание и отрицателните въздействия на войната в Украйна по отношение на глобалната хранителна и енергийна сигурност“, споменавайки и различни гледни точки и оценки на ситуацията". 

Отбелязвайки, че G 20 не е платформа за решаване на геополитически проблеми, декларацията призовава всички нации да следват Устава на ООН и „да се въздържат от заплахата или използването на сила, с цел териториални придобивания за сметка на териториалната цялост, суверенитета или политическата независимост на която и да е държава“. Една от по-конкетните отправки на декларацията към Русия е недопустимата употреба на ядрено оръжие или заплахите за такава”.  В текста на заключителната декларация липсват думите за "руската агресия".

Освен това, лидерите на страните от G 20 призовават за „цялостно изпълнение” на зърнената сделка, за да се осигурят доставки на храни и торове както от Украйна, така и от Руската федерация. По-рано и ООН в писмо посочи, че  руската „Россельхозбанк” (RSHB Capital S.A.) в Люксембург може "незабавно" да депозира искане за достъп до системата SWIFT и ще го получи в рамките на 30 дни, за да обслужва разплащания, свързани с износа на храни и торове от Русия. 

Други ангажименти, които срещата пое, са осигуряването на универсална мрежа за социална сигурност, улеснена обмяна на опит при възстановяване на инфраструктурата след природни бедствия, решаване на проблема с глобалния недостиг на квилифицирани кадри във всички области, възстановяване на 30% от всички разрушени екосистеми на планетата в срок до 2030 г. и разбира се, укрепване на глобалната продоволствена сигурност чрез насърчаване на отворената търговия с храни, без ограничаване на износа. 

По отношение на глобалните здравни проблеми G 20 призоваха за равен достъп до ваксини, квалифицирано медицинско лечение и качествена диагностика по целия свят. 

Форумът продължава работата си. Следващите срещи на върха на G 20 ще се проведат в Бразилия (2024), Южна Африка (2025), САЩ (2026).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: