Заподозряха крайнодесен евродепутат, че е китайски шпионин

Заподозряха  крайнодесен евродепутат, че е китайски шпионин Снимка: freiheit.org

Днес сутринта органите на реда в Брюксел обискираха офисите на Максимилиан Кра, крайнодесен германски евродепутат

Обявявайки действията, германската прокуратура посочи, че помещенията се претърсват със съгласието на Европейския парламент (ЕП) и "въз основа на заповеди, издадени от съдия-следовател на Федералния съд и европейска заповед за разследване". Обиските се провеждат от белгийската полиция в присъствието на германските власти като наблюдатели, посочва Euronews.

Операцията обхвана офисите на Максимилиан Крах и неговия акредитиран помощник Джиан Гуо, който миналия месец беше арестуван в Германия по обвинение, че е „служител на китайските тайни служби“ и „многократно е предававал информация за преговори и решения в Европейския парламент на своята връзка в китайското разузнаване“.

Случаят бързо стана известен като „Чайнагейт” (Chinagate) и предизвика пореден политически скандал, скорошното разследване на руска намеса в средите на ЕП в навечерието на парламентарните избори през юни.

Максимилиан Кра е представител на крайнодясната партия „Алтернатива за Германия” (AfD) и от 2019 г. е член на крайнодясната група в ЕП „Идентификация и демокрация” (ID). След като обвиненията срещу помощника му станаха обществено достояние, Кра обяви, че е научил за ареста "от пресата" и не разполага с "допълнителна информация". От офиса на Кра декларираха, че след ареста на Джиан Гуо са прекратили отношения с него.

Говорител на Европейския парламент каза, че институцията „сътрудничи напълно на правоприлагащите и съдебните органи, за да подпомогне хода на правосъдието“. Новината съвпада с внимателно наблюдаваната обиколка на китайския президент Си Дзинпин във Франция, Унгария и Сърбия.

Проевропейските партии използват случая като доказателство за стремежа на крайнодесните партии да подкопаят европейските ценности и европейските демокрации.

Въпреки ситуацията, Кра отказа да се оттегли като първи кандидат на AfD за изборите за ЕП през юни и ще се бори за нов мандат. След новините за ареста на Джиан Гуо и обиските в офисите на Кра обаче, AfD загуби преднина в проучванията на общественото мнение в Германия. 

Крайната десница не е единствената група в ЕП, обвинена в прокарване на чуждо влияние. В края на 2022 г. трима евродепутати от групата „Социалисти и демократи” (S&D) бяха обвинени в участие в корупционна схема „пари срещу услуги” в полза на Катар и Мароко. 

Така нареченият „Катаргейт” (Qatargate) отприщи медийна лудост и принуди ЕП да актуализира в по-строга посока кодекса на поведение на евродепутатите. Факт е обаче, че Катаргейт имаше по-скоро PR-ефект, тъй като процесуалните действия срещу обвинените буксуват. 

С подобни обвинения и други евродепутати бяха изключени от групите си, разраствайки контингента на „независимите” – рискова група при гласуване, чиято позиция до последния момент официално остава неизвестна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: