Френският крайнодесен Национален сбор се готви да управлява

Френският крайнодесен Национален сбор се готви да управлява Снимка: adnkronos.com

Марин Льо Пен вече обяви 28-годишния лидер на партията Жордан Бардела за бъдещ премиер на Франция, ако крайнодесните спечелят предсрочните парламентарни избори

След катастрофалните резултати за неговата центристка партия Renaissance на изборите за Европейски парламент (ЕП), в неделя френският президент Еманюел Макрон обяви, че разпуска Националното събрание и насрочи избори за нов състав на френския парламент, припомня Euronews. Шокиращата новина дойде малко след като крайнодесният Национален сбор (NR) си осигури колосалните 30 или 31 от общо 81 места на Франция в ЕП, получавайки 31.3% от гласовете на французите.

Според последните данни, с 14.6 % от гласовете, президентската партия Renaissance ще получи наполовина по-малко места.

По повод предстоящите на 30 юни и 7 юли предсрочни парламентарни избори, в интервю за TF1 Марин Льо Пен заяви: „Винаги съм казвала на френския народ, че от месеци Бардела и аз работим като изпълнителен тандем, за да изпълним по най-добрия начин задълженията, възложени ни от френския народ. Мисля, че сега имаме историческата възможност Националният сбор да върне Франция в правия път“.

Льо Пен каза още, че нейната партия обмисля да обедини сили и с друга дясна политическа формация. 

Жордан Бардела е първият лидер на антиимигрантския Национален сбор (NR), който не е член на семейство Льо Пен. Роден през 1995 г. в парижко предградие, синът на италиански имигранти развива стремителна политическа кариера. Влиза в крайнодясната партия на Марин льо Пен на 17 години, след жестоките бунтове във френските предградия през 2005 г.

За две години минава през партийните позиции на регионален съветник, говорител и вицепрезидент на партията, през 2019 г. оглавява кандидатската листа на NR за Европейския парламент, а през 2022 г. замества Марин льо Пен на лидерското място в партията. Прецизно изработената му биография разшири аудиторията на някога елитарната националистическа формация на Жан-Мари Льо Пен. Бардела се гордее с над един милион последователи в TikTok – част от стратегията му „да достигне до млади хора, които са деполитизирани и се политизират чрез социалните медии“. 

Сам от имигрантско семейство, в предизборната си кампания Бардела заложи на ограничаване на свободното движение на мигрантите, въвеждане на строг граничен контрол и отпор на европейската Зелена сделка

За разлика от предишната си платформа, NR вече не иска Франция да напусне ЕС и еврозоната, а цели да ги отслаби отвътре. В телевизионен дебат преди европейските избори Бардела подчерта: „Аз не съм против Европа. Аз съм против начина, по който работи Европа“. 

Заинтересован от европейската си популярност, след изборите младият националистически лидер вече заяви, че NR ще се дистанцира от своя германски съюзник Алтернатива за Германия (AfD), заради редицата „противоречиви” ситуации във високите етажи на партията. 

Така с неопетнен до момента имидж, Жордан Барела като  бъдещ премиер на Франция "в проект", е и новият шанс на Марин Льо Пен за президентските избори през 2027 г. – силен тандем срещу Еманюел Макрон, чиито последни политически решения говорят колкото за политически риск, толкова и за политически кураж.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: