NCC: Прагът на безопасно глобално затопляне ще бъде преминат след шест години

NCC: Прагът на безопасно глобално затопляне ще бъде преминат след шест години Снимка: https://pixabay.com/

Британски учени от Центъра за екологична политика към Imperial College London смятат, че глобалните температури ще преминат прага на безопасно затопляне от 1,5 °C до края на това десетилетие

Изследването е публикувано в научното списание Nature Climate Change (NCC).

Според експертите светът ще се затопли над 1,5 °C в сравнение с прединдустриалните нива до 2030 г. А  след още 20 години температурите ще преминат границата от 2°C, ако емисиите продължат на сегашните нива.

Експертите оценяват размера на оставащия „въглероден бюджет“ на Земята (количеството въглероден диоксид, което може да бъде изпуснато в атмосферата без значителна вреда за климата) на 250 милиарда тона CO2. Според проучването в момента хората отделят около 40 милиарда тона CO2 в атмосферата всяка година.

Представените оценки съдържат големи неопределености, свързани с ефектите на метана и други парникови газове. Също така не е ясно как различните части на климатичната система ще реагират на покачващите се температури.

Например повишеният растеж на растителността в някои региони може да абсорбира големи количества въглероден диоксид и да компенсира част от затоплянето, докато промените в циркулацията на океана и топенето на ледените покривки могат да ускорят затоплянето.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: