На пътя на торнадото: климатичните промени засилват смъртоносните бури

На пътя на торнадото: климатичните промени засилват смъртоносните бури Снимка: restoration1.com

През последните две седмици опустошителните ветрове убиха над 50 души в американските щати Алабама, Илинойс, Мисисипи, Тенеси и Арканзас.

Милиони американци все още живеят с предупреждението да очакват още бури и учените предупреждават, че с глобалното затопляне подобни опустошителни събития могат да станат все по-смъртоносни, отбелязва Euronews.Тези драматични явления се случват по целия свят, но най-често в САЩ.

Страната поема около 75% от общо около хиляда торнада годишно, които се разразяват по света, маркирайки през годините район, със зловещото име „Алея на торнадото“, простираща се от Тексас до Южна Дакота. Повечето торнада са кратки и безвредни, но най-разрушителните може да продължат с часове, като ветровете са достигали скорост от 480 км/ч, обхващайки няколко квадртни километра.

Връзката на торнадото с климатичните промени не е много ясна, но все повече изследвания показват, че причината за по-честите торнада са променящите се модели на времето. Според проучване, публикувано от Американското метеорологично дружество, до 2100 г. средният годишен брой торнада по източното крайбрежие на САЩ ще се увеличи с 6,6%, като учените смятат, че причината са повишаващите се температури и резките температурни амплитуди. 

Освен това, сезоните с торнадо вероятно ще станат по-дълги и ще обхващат по-големи площи. Трудно е да се определи как изменението на климата ще повлияе на други ключови характеристики на торнадото като посока и скорост на вятъра, но въпреки сложността на научната материя, общата картина не е положителна.

В САЩ сезонът на торнадото обикновено продължава от май до юли, но може да се удължи, тъй като прохладните зими се съкращават. Части от южните щати тази година регистрираха най-активния си зимен торнадо-сезон в историята. Изглежда също, че поясът на торнадото се движи на изток. Трудно е да се определи защо - но градове като Атланта, Шарлът и Нешвил скоро може да се окажат в обсега им. С нарастването на населението на тези градове, нарастват и рисковете, смятат учените, предупреждавайки, че „окото на бурята” се разширява. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: