Италия под ударите на две екстремни климатични ситуации

Италия под ударите на две екстремни климатични ситуации Снимка: ndtv.com

В северните провинции Венето и Ломбардия падна град с размери на ябълка, на юг Сицилия е в пламъци

Свирепата жега продължава в южните провинции, докато след нощното торнадо в Милано, видеоклип от Венеция показва огромни късове лед, падащи в каналите. В Бреша, Ломбардия, 16-годишна тийнейджърка загина под паднало дърво в летен лагер, в Сицилия възрастна жена почина в дома си, тъй като пътят на линейките е отрязан от пожарите, пише fanpage.it. 

„Венето беше „бомбардиран за втори път в последните няколко дни“, казват от местните спасителни служби, показвайки парчета лед с тегло над 150 грама и огромна разрушителна сила. Лошото време засегна най-тежко областите Тревизо и Веронезе. Най-малко седем души са хоспитализирани, на други 27 е оказана медицинска помощ на място - всичките с разкъсани и контузни черепни рани от градушката или от разбитите предни стъкла на автомобилите им под ударите на ледените късове. Бурите са връхлетели внезапно, метеорологичните служби не са предупредили за лошо време.

Унищожени са покриви, коли, промишлени и занаятчийски предприятия, посеви, лозя, овощни градини и оранжерии. Съборени са билборди и строителна техника, дървета са изтръгнати из корен. Прекъснати са железопътните линии между Бреша и Падуа, обявено е бедствено положение. „Ще искаме икономическа помощ от държавата”, съобщиха от администрацията на Венето. 

В понеделник буря връхлетя и град Ла Шо дьо Фон в северозападна Швейцария, като уби един човек и рани не по-малко от 15 души.

В Сицилия горят 55 пожара, снимка - fanpage.it

На свой ред Сицилия обяви тревога заради 55 пожара, един от които в депо за отпадъци създава опасност от токсичен облак. Регистрирани са рекордни температури до над 49°С. Десетки селища и курорти са евакуирани. До 11 ч. летището в Палермо беше затворено, а всички полети - отменени или отложени. 

„Днес е най-тежкия ден от 10 години насам, с високите температури и вятъра, който затруднява изключително много гасенето на пожарите”, каза премиерът Джорджа Мелони, уверявайки засегнатите, че са мобилизирани всички спасителни сили. По думите на климатични експерти, екстремните явления са извън параметрите на типичните за сезона европейски летни бури и горещини.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: