Мъск заплаши Microsoft със съд

Мъск заплаши Microsoft със съд Снимка: news.coincu.com

Милиардерът обвинява технологичния гигант, че използва без разрешение данни от неговата социална медийна мрежа, за да обучава изкуствен интелект (АI)

„Те обучават ИИ, използвайки данни от Twitter. Време е за съдебен процес“, написа в туит Мъск, без да предостави повече подробности. Мнозина смятат, че това е отговорът му на съобщението на Microsoft че от вторник, 25 април, рекламната му платформа  (инструменти Smart Campaigns и Multi-platform) вече няма да поддържа Twitter“, докато „други социални медийни канали като Facebook, Instagram и LinkedIn ще продължат да бъдат достъпни”. . 

В резултат на решението, купувачите на реклами няма да имат достъп до своите акаунти в Twitter чрез инструмента за социално управление на Microsoft, коментира ВВС.  

Отново в профила си в Twitter Мъск  предупреди: „Но извличането на базата данни на Twitter, демонетизирането й (премахването на реклами) и след това продажбата на нашите данни на други не е печелившо решение“, но си остави отворена вратичка с думите, че е "отворен за идеи". Обвиненията в незаконно обучение на ИИ и продажба на потребителски данни са сериозни и може да имат тежки последици, коментират експерти. 

И други големи компании, включително Apple, са спрели да рекламират Twitter заради опасения относно модерирането на съдържанието на сайта. Мъск вижда в това „натиск върху рекламодателите”, който е довел до „масов спад” в приходите на социалната му мрежа.

Говорейки пред BBC миналата седмица, той каза, че когато през октомври купи Twitter за $ 44 милиарда, на платформата са ѝ оставали „само месеци живот”. Мъск обаче подчерта, че в резултат на неговото ръководство, „почти всички рекламодатели са се върнали или са казали, че ще се върнат“ в Twitter.

Според Мъск, до второто тримесечие на 2023 г. Twitter може стане печеливш, така че той би продал компанията, ако се появи правилният човек”.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: