Заради невронните мрежи, в университетите предложиха да върнат устните изпити

Заради невронните мрежи, в университетите предложиха да върнат устните изпити Снимка: ferra.ru

Писмените ще останат, но не в такова количество

Професор Стивън Добсън, декан на Факултета по образование и изкуства в университета CQUniversity твърди, че поради нарастващото използване на технологиите за изкуствен интелект (ИИ) в образованието, университетите трябва да се върнат към устните изпити, вместо да разчитат единствено на писмени оценки.

За това съобщава The Conversation.

В своя статия за списание The Conversation Добсън заявява, че устните изпити са "проверена и изпитана" форма за оценка, която може да осигури "справедливи, надеждни и достоверни" резултати, като същевременно гарантира автентичността на отговорите на студента.

Добсън смята, че с нарастването на възможностите на технологията за изкуствен интелект, включително използването на чатботове, значението на оценките от устното изпитване става още по-значително. Той твърди, че успешното полагане на устен изпит може да бъде един от основните показатели на абитуриента или абсолвента.

Писмените оценки ще продължат да бъдат важни, както и досега, но университетите трябва да оценят способността на студентите да обсъждат устно придобитите знания и умения.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: