Видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори

Видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори Снимка: Министерство на транспорта и съобщенията

Видеоклиповете са разработени от  университетски екип и са по модел на визуалните материали за изпитите в Германия

Интерактивни видеоклипове в теоретичните изпити ще измерват знанията на кандидатите за шофьори. Видеоматериалите бяха представени пред медии днес от заместник-министъра на транспорта и съобщенията Димитър Недялков и изпълнителния директор на ИА „Автомобилна администрация“ Бойко Рановски.

„Eдна от най-големите разлики между новите и опитните водачи е бързината, с която забелязват и реагират на опасностите. Съчетаването на изпитни въпроси с графични изображения и на интерактивни видеоклипове, ще помогне да се оценят по-ефективно реакциите на изпитваните“, каза заместник-министър Недялков. По думите му допълнителните елементи в теоретичните изпити ще помогнат на новите водачи да бъдат по-добре подготвени, така че да пазят и себе си, и околните. Това ще доведе до повече отговорни водачи на пътя и до по-малко инциденти, бе категоричен Димитър Недялков.

Деветдесет и девет процента е сигурно, че неподготвени кандидати не могат да преминат теоретичните изпити, коментира Бойко Рановски. Към момента 30 процента от явилите се отпадат поради недостатъчна подготовка.

Включването на видеоклипове в теоретичните изпити за придобиване на правоспособност за управление на автомобил влезе в сила от 1 юли 2023 г. Те са разработени от  университетски екип и са по модел на визуалните материали за изпитите в Германия. Тяхното съдържание е консултирано с школите за подготовка и е преминало обществено обсъждане.

Всеки изпитен тест ще съдържа по 2 въпроса, онагледени с интерактивни видеоклипове. Всеки от включените в конкретен тест видеоклипове ще може да се гледа от кандидата до 3 пъти, след което той ще трябва да отговори на въпрос във връзка с представената ситуация

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: