Невронна мрежа може да разпознава човек по сърцебиенето му с точност от 96,6%

Невронна мрежа може да разпознава човек по сърцебиенето му с точност от 96,6% Снимка: https://pixabay.com/

Мадридският университет Карлос III разработи алгоритъм за идентифициране на хората по сърдечния им ритъм

Авторите на новата работа са измислили уникален метод за идентифициране на хората, базиран на изключителните характеристики на сърдечния им ритъм.

За да направят това, изследователите използвали електрокардиограми (ЕКГ) на доброволци и ги анализирали по пет параметъра: динамика, ритъм, тембър, височина и тоналност - обикновено така се характеризират аудио файловете. В резултат на тези пет качества се получава комбинация от параметри, която е уникална за всеки човек. Алгоритъмът го определя с точност от 96,6%.

  Биометричната идентификация, която се основава на записване на сърдечния ритъм, се изучава от много години. Доказано е, че е ефективен. Новото в нашата работа се крие във факта, че гледаме на записа на ЕКГ, като на звукова вълна. След това го анализираме с помощта на качества, които обикновено се използват за характеризиране на музиката.
   Кармен Камара, изследовател по компютърни науки в UC3M

Основното предимство на този метод е неговата гъвкавост. Тъй като все още има проблем, че човек не може да бъде идентифициран с помощта на определени видове биометрия - при нараняване, ампутация или други сериозни наранявания, но сърдечният ритъм е биосигнал, който всички хора имат без изключение.

Друго предимство е ниската цена и че процесът е неинвазивен.

   Сега има умни гривни и часовници, които записват ЕКГ, така че просто трябва да инсталирате приложение върху тях, което използва нашия алгоритъм за идентификация.
   Педро Перис-Лопес, изследовател в UC3M Computer Science

В момента техниката е в процес на разработка. Изследователите отбелязват, че продължават да подобряват технологията, преди да я превърнат в търговски продукт.

Важно е да се адаптира системата към това как се държи човек по време на ходене, бягане, почивка, упражнения и по време на стрес, подчертават те. Освен това трябва да се вземат предвид фактори като използването на пейсмейкъри, ефекти  от аритмия  и възрастта.


sciencedirect.com

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: