Япония става все по-предпочитана дестинация за българските кандидат-студенти

Япония става все по-предпочитана дестинация за българските кандидат-студенти Снимка: icreative.bg

Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми

Сред младите българи Япония вече не е само страната на аниме и източните бойни изкуства, а място, където могат да получат образование, което отговаря напълно на изискванията на съвременната индустрия. Особено в сферата на инженерните и компютърните науки, екологията, химическата промишленост, биотехнологиите. Това споделя Ели Тончева, управител на агенцията за образование в чужбина ЕДЛАНТА, след завършилото традиционно пролетно изложение в София и Бургас.

Посетителите на “Образование за успешна кариера- пролет 2023” затвърдиха впечатленията сред експертите, че след Брекзит, Германия, Австрия и Нидерландия изместват Великобритания като най-желана дестинация. 

По време на изложението се забелязва тенденцията Белгия да изпреварва Нидерландия в предпочитанията на българските кандидат-студенти. Причина са интересните програми на английски език, които университетите предлагат, по-ниските учебни такси, както и липсата на предизвикателства при намиране на студентско настаняване. 

Без съмнение, Италия, Испания и Кипър стават все по-популярни, освен заради по-приятния климат и поради разнообразните бакалавърски и магистърски програми, които се предлагат. 

Централноевропейските страни Чехия и Унгария също имат своите почитатели, а Щвеция, Дания и Финландия привличат заради безплатно качествено обучение, особено в сферата на инженерните и политическите науки.

По отношение на специалностите, българските кандидат-студенти често избират „традиционни“ дисциплини като архитектура, медицина, право, психология, бизнес мениджмънт, но все повече от тях са привлечени и от инженерство във всичките му разновидности, както и от компютърни науки, биомедицина, графичен дизайн, 3D анимация, дигитален маркетинг и криптовалути”, споделя експертът Ели Тончева.

Бъдещите кандидат-студенти също се интересуват от стажовете и възможностите за международен обмен, условията за обучение и настаняване, стипендиите и студентското финансиране, които се предлагат, различните клубове по интереси и възможностите за почасова работа

Положителна тенденция е, че все повече кандидат-студенти избират образование, което е съобразено с техните интереси, таланти и амбиции, имат план за своето бъдеще и са готови да положат необходимите усилия, за да изградят успешна кариера в избраната от тях сфера.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: