Огромни обезщетения за жертви на сексуално насилие в американски клиники

Огромни обезщетения за жертви на сексуално насилие в американски клиники Снимка: courant.com

Калифорнийският университет (UCLA) ще плати почти $ 250 милиона на 200 жени, които твърдят, че са били сексуално насилвани от гинеколог в университетската болница.

Много от пострадалите обвиняват университета в Лос Анджелис, че умишлено е укривал случаи на предполагаемо сексуално насилие от страна на д-р Джеймс Хийпс към негови пациентки. Той е работил в университетския медицински център от 1983 до 2018 г. и стотици жени, много от които с рак, казват, че са били малтретирани от него. Университетът е започнал да разследва оплакванията им след 2017 г., едва когато учебното заведение също е станало обект на съдебни жалби, че прикрива действята на д-р Хийпс, съобщава ВВС.

В резултат на вътрешно разследване, университетът е отнел медицинския му лиценз и вчера обяви, че предлага на жалбоподателките финансово споразумение, което да им помогне в усилията им за „изцеление”. 

Една от оцелелите онкологични пациентки, пострадала от д-р Хийпс, каза пред Los Angeles Times: „Днес, след осем дълги години, получих признание за случилото се с мен. В това разбира се има известна утеха, но сърцето ми се къса за всички жени, които не бяха пощадени и пострадаха след мен, защото толкова време UCLA отказаше да действа“.

Споразумението не спира други текущи над 300 дела срещу д-р Хийпс. Според адвокати той е бил най-високоплатеният лекар в цялата система на Калифорнийския университет.

"Той беше сертифициран гинеколог и сертифициран онколог. Повечето жени отиваха при него, защото имаха рак или мислеха, че имат рак", казва пред BBC адвокат, представляващ една от жените, повдигнали наказателни обвинения.

Решението за финансово споразумение от страна на UCLA вероятно е резултат и от съдебното заключение, че д-р Хийпс не е бил разследван адекватно, докато самият университет не е бил обвинен. 

Миналия месец Мичиганският университет постигна споразумение за $490 милиона с повече от 1000 души, които се оплакаха, че са били малтретирани сексуално от спортен лекар по време на четиридесетгодишната му кариера.

Междувременно три жени са завели дело срещу друг от най-престижните американски университети - Харвард, с мотива, че учебното заведение игнорира обвинения за сексуален тормоз. Студентските общности в много американски университети протестират все по-организирано срещу неглижирането на проблема.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: