Статия на британски учени за измами с чатботове е написана от ChatGPT

Статия на британски учени за измами с чатботове е написана от ChatGPT Снимка: https://pixabay.com/

През януари тази година учени от университета в Плимут Марджон публикуваха научна статия „Чат и измама: как да осигурим почтеност в академичните среди в епохата на ChatGPT“

Статията предизвика широк резонанс в кръговете на британските учени, които бяха загрижени от зачестилите случаи на използване на невронна мрежа за писане на научни статии. Въпреки това нито рецензентите на статията от учени от Плимут, нито нейните обикновени читатели са подозирали, че самата тя е написана от чат бота ChatGPT, съобщава The Guardian.

Авторите твърдят, че са информирали редакторите на списание Innovations in Education and Teaching International, където е публикувана статията, за използването на чатбот при написването й. Но никой не казал на рецензентите за това.

„Искахме да покажем, че ChatGPT пише на много високо ниво", каза професор Деби Котън, директор на академичната практика в Университета на Плимут Марджон,   водещ автор на статията. „Това е надпревара във въоръжаването. Технологиите се подобряват много бързо и за университетите ще бъде трудно да ги изпреварят.”

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: