Китайските студенти в ЕС - на прицела на Пекин

Китайските студенти в ЕС - на прицела на Пекин Снимка: scmp.com

Нов доклад на Amnesty International разкрива, че китайци, учещи в чужбина, са подслушвани и тормозени

Според Международната неправителствена организация това застрашава европейската демокрация, тъй като приемащите страни по закон са длъжни да защитават правата на чуждестранните си студенти. 

Докладът на Amnesty International се позовава на свидетелствата на 30 студенти от континентален Китай и 12 от Хонконг, които учат в четири страни от ЕС - Франция, Германия, Нидерландия и Швейцария, плюс Обединеното кралство и Канада. Студентите казва, че живеят в постоянен страх от заплахи, тормоз и наблюдение.

Почти половината са сигурни, че на протести са били снимани от хора, за които се предполага, че действат от името на китайската държава. 

Една от студентките, свидетелствала пред Amnesty International, казва че само часове, след като е присъствала на възпоменание за жертвите от площад Тянанмън през 1989 г., агенти по сигурността са се свързали с баща ѝ в Китай и са го посъветвали „да образова дъщеря си, която учи в чужбина, да не посещава събития, които биха могли да навредят на репутацията на Китай в света“.

Близо една трета от интервюираните са съобщили, че заради изразена от тях критика или несъгласие с някои действия на китайските власти, семействата им в Китай са били тормозени. Заплашвали са ги, че ще им отнемат паспортите, ще им намалят пенсиите или ще ги уволнят. Трима от свидетелстващите студенти казват, че родителите им са били притискани да спрат да издържат децата си в чужбина. 

Според Amnesty International, разговорите на китайските студенти по мобилни телефони или онлайн се подслушват не само когато контактуват с роднини и приятели в Китай, но и при контактите им със състуденти и граждани на страните, в които се обучават, което нарушава и техните права. 

„Офанзивата на китайските власти срещу активности за спазване на човешките права, се разиграва в коридорите и аудиториите на много университети, в които се обучават китайски и хонконгски студенти“, казва Сара Брукс, регионален директор на Amnesty International за Китай.

Според нея това е форма на „транснационални репресии”, която застрашава свободния обмен на идеи, залегнал в основата на академичната свобода. 

Констатациите идват само дни след края на европейските визити на китайския лидер Си Дзинпин във Франция, Сърбия и Унгария и седмици след като испанската НПО Safeguard Defenders с централа в Мадрид разкри, че през последните 10 години Китайската комунистическа партия е отвличала свои граждани от територията на ЕС и насилствено ги е връщала в Китай.

През 2022 г. Safeguard Defenders разкри и мрежа от китайски полицейски служби в страни от ЕС, които преследват китайски дисиденти и ги притискат да се върнат в Китай. Миналата година Швейцария изрази съмнения, че китайските студенти в алпийската държава са притискани да предоставят научни и икономически данни – и че някои от тях, организирани в силно затворени студентски общности, го правят. 

В ЕС, Великобритания, САЩ, Канада и други страни учат около 900 000 китайски студенти, така че Amnesty International призовава съответните правителства и университети да засилят мерките в защита на правата им.

Euronews се свърза с мисията на Китай към ЕС с искане за коментар и се ангажира да актуализира данните и да предостави право на отговор, ако го получи

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: