Може ли развитието на ИИ да доведе до появата на нови религии

Може ли развитието на ИИ да доведе до появата на нови религии Снимка: Midjourney

През следващите няколко години ще станем свидетели на появата на секти, посветени на изкуствения интелект, смята изследователят Нийл Макартър от Манитобския университет в Канада

Възхищение от изкуствения интелект

Последното поколение чатботове, базирани на изкуствения интелект (ИИ), шокира първите потребители, а някои дори ги изплаши. Такива емоции са в основата на възприемането на божественото. Освен това, хората са склонни да търсят религиозен смисъл във всякакви източници. Например, има много религии, чиито последователи почитат извънземните или НЛО. Поради широкото използване на чатботове в бъдеще, експертите смятат, че някои хора ще възприемат ИИ като висши същества.

Защо може да възникне поклонение пред ИИ

Съществуват няколко причини, обясняващи възникването на такива религии, подчертава изследователят Нийл Макартур. Първо, някои хора ще започнат да възприемат ИИ като висша сила. Факт е, че той има редица черти, присъщи на божествените същества. Например:

- той демонстрира ниво на интелигентност, което е по-високо от това на повечето хора и знанията му изглеждат безгранични;

- способен е на велики творчески подвизи - може да пише стихове, да композира музика и да създава произведения на изкуството във всеки стил почти мигновено;

- не познава обичайните човешки грижи и нужди - ИИ не изпитва физическа болка, глад или сексуално желание;

- може да дава съвети на хората в ежедневието;

- не може да умре.

Второ, ИИ ще дава резултати, които могат да бъдат приети за религиозна доктрина. Той ще може да дава отговори на метафизични и богословски въпроси или да участва в построението на сложни картини на света.

Разликата от обикновените религии

Религиите, основани на поклонението на ИИ, ще се различават от традиционните. Преди всичко, хората ще могат да общуват ежедневно директно с божеството. Поради тази причина такива вярвания ще бъдат по-малко йерархични, тъй като никой няма да може да претендира за специален достъп до по-висшата мъдрост. Доктрините ще бъдат разнообразни - поради съществуването на различни чатботове с променящи се системи.

Рисковете от поклонението на ИИ

Нийл Макартър отбелязва, че поклонението на ИИ е свързано с рискове. Например, хакнатите чатботове могат да помолят своите последователи да извършат опасни или разрушителни действия. Поради разнообразието от потенциални доктрини в сектите, базирани на ИИ, ще възникнат спорове, които могат да доведат до конфликти. А разработчиците на ИИ могат активно да експлоатират последователите, за да увеличат печалбите.

Регулиране на религията

За да се намалят рисковете, е необходимо да се обмисли отговорно регулиране на тази сфера. Експертите обаче смятат, че не си струва да се забраняват и ограничават потенциалните религии, основани на поклонението на ИИ, както и да се ограничава работата на чатботовете.

С всички потенциални опасности обаче, религията, основана на ИИ, е способна да направи света по-добър и по-разнообразен. Тя ще отвори нови източници на смисъла на живота за хората и ще помогне да се разбере съвременната ера на бързите технологични промени. Според изследователя трябва да се очаква, че повечето фенове на ИИ ще намерят утеха и надежда в новата вяра.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: